« Terug naar het overzicht

Volgens Rabobank: huizenprijs daalt in 2013 met 7%

Geplaatst op: 19 november 2012

De daling van de huizenprijzen houdt voorlopig aan. Is een woning dit jaar gemiddeld 6% goedkoper dan in 2011, volgend jaar komt daar een extra afslag van 7% over heen. Dit schrijven economen van Rabobank in het vandaag verschenen Kwartaalbericht Woningmarkt.

Hoewel Rabobank de aangekondigde beleidsmaatregelen van het nieuwe kabinet  “een stap in de goede richting” noemt,  leiden ze volgens de bank tot extra druk op de woningprijzen en het aantal transacties. Voor volgend jaar verwacht de bank 110.000 woningverkopen, dit jaar komt dat aantal nog uit op 118.000.  Rabo verwacht in het laatste kwartaal nog een toename van het aantal overdrachten omdat huishoudens nog gebruik willen maken van het huidige fiscale bereid rondom de eigen woning.

Dat blijkt ook uit cijfers van het Hypotheken Data Netwerk (HDN) en De Hypotheekfabriek, die  melding maken van een forse stijging van het aantal hypotheekaanvragen in de maand oktober. Dit lag met ruim 14.000 aanvragen 33% hoger dan in september. De sterke stijging kan volgens de directeur van HDN, te maken hebben met consumenten die willen anticiperen op de kabinetsplannen die hypothecaire financiering en de hypotheekrenteaftrek per 1 januari volgend jaar bemoeilijken.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu