« Terug naar het overzicht

Verzekerde moet autovandalisme zelf betalen

Geplaatst op: 27 september 2012

 De automobilist die te maken krijgt met vandalisme aan zijn auto, is hier bijna altijd financieel de dupe van. Naar aanleiding van de rellen in Haren afgelopen weekend waarbij verschillende auto’s werden vernield bracht de site in kaart wat de gevolgen zijn voor de verzekerde.

“Bij vandalisme aan de auto, waarbij van een dader geen enkel spoor is, kan men kiezen: of de schade zelf betalen of een claim indienen bij de verzekeraar.”          “Een claim gaat echter ten koste van de schadevrije jaren waardoor er meer premie moet worden betaald.”

Of het slachtoffer van vandalisme een claim kan indienen bij zijn verzekeraar hangt af van de gekozen dekking. Een WA-verzekering biedt alleen dekking voor schade die met het eigen voertuig is toegebracht aan anderen. In dat geval kan er dus geen beroep worden gedaan op de verzekering. Dit kan alleen als er ook een (beperkt) cascodekking is. De meeste vormen van vandalisme kunnen alleen geclaimd worden met een WA+Volledig Casco verzekering (All Risk).

Sommige vormen van vandalisme kan men echter ook al claimen bij een WA+Beperkt Casco dekking, zoals een ingeslagen ruit, schade na poging tot diefstal en brandstichting. Het claimen van een schade gaat echter wel ten koste van de schadevrije jaren en daarmee van de no-claimkorting, waardoor in de meeste gevallen de premie omhoog gaat.

Behalve dat een claim voor vandalismeschade (een deel van) de no-claimkorting kost, krijgt men daarnaast ook nog te maken met het eigen risico. “Of zelf betalen gunstig is hangt af van het aantal opgebouwde schadevrije jaren, de hoogte van het schadebedrag, het eigen risico dat de verzekeraar hanteert en eventueel andere geclaimde schades dat jaar. Een afgebroken spiegel is bijvoorbeeld een kleine schade waarvan de kosten niet opwegen tegen de terugval in schadevrije jaren”.

Behalve claimen bij de verzekeraar of zelf betalen, heeft een automobilist bij vandalisme aan zijn voertuig weinig andere opties. De dader is vaak onbekend, waardoor men de schade niet op de dader kan verhalen. Een claim indienen bij het Waarborgfonds Motorverkeer heeft in geval van vandalisme geen zin. Er kan namelijk alleen een beroep worden gedaan op het fonds bij schade die is veroorzaakt met een motorvoertuig. De verzekerde zal dus een beroep moeten doen op zijn autoverzekering als hij de schade vergoed wil krijgen.

 

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu