« Terug naar het overzicht

Vertrouwen woningmarkt stijgt opnieuw licht

Geplaatst op: 10 juli 2013

Het consumentenvertrouwen in de woningmarkt is in de maand juni wederom licht gestegen.

Het gevoel onder consumenten dat het nu een goede tijd is om een huis te kopen stijgt. Uit onderzoek blijkt dat steeds meer consumenten het nu een gunstiger tijd vinden om een woning te kopen dan in de afgelopen zes maanden. De combinatie van sterk gedaalde huizenprijzen en een dalende hypotheekrente maakt koopwoningen beter betaalbaar. Het aantal consumenten dat denkt de woningprijzen de komende 12 maanden nog sterk zullen dalen, daalde in het afgelopen half jaar. Belangrijke factor bij het toegenomen vertrouwen in de woningmarkt is dat de onzekerheid over de fiscale behandeling van de eigen woning is afgenomen.

Hoewel het sentiment onder kopers een grote verbetering laat zien, hangen er donkere wolken boven de woningmarkt. Het aantal mensen dat zonder baan komt te zitten neemt snel toe en opnieuw daalt de koopkracht van huishoudens. Ook zijn er steeds meer huishoudens die met hun hypotheek ‘onder water staan’ (de waarde van het huis is lager dan de hypotheek die er op rust). Omdat banken een restschuld nauwelijks financieren blijkt verhuizen voor deze groep huishoudens vaak onmogelijk.

Meer huurders vinden dat zij er financieel op achteruit zijn gegaan dan huiseigenaren. 65% van de huurders geeft aan dat hun financiële situatie de afgelopen 12 maanden is verslechterd. Door de soms forse huurverhogingen in de sociale sector, de toenemende betaalbaarheid en het ruime aanbod aan koopwoningen zeggen wel steeds meer huurders geïnteresseerd te zijn om een woning te kopen.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu