« Terug naar het overzicht

‘Verlagen pensioenen is onredelijk’

Geplaatst op: 26 september 2012

Staatssecretaris De Krom van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil pensioenfondsen verplichten om pensioenen te verlagen. De pensioenen worden in 2013 met circa 700 miljoen euro gekort en tegelijk stijgen de pensioenpremies nauwelijks. SP-Kamerlid Paul Ulenbelt ziet dat niet zitten. “Het is van de zotte dat werkgevers vrijuit gaan en nauwelijks extra premie hoeven te betalen terwijl er gekort wordt.”

Ulenbelt: “Het verlagen van pensioenen is onnodig, onredelijk en onrechtvaardig. Onnodig omdat pensioenfondsen nog nooit zo rijk waren als nu. Onredelijk omdat pensioenfondsen door boekhoudkundige regels worden gedwongen zich arm te rekenen. En onrechtvaardig omdat de koopkracht van ouderen al lang zwaar onder druk staat en een verlaging van het pensioen niet kan worden gecompenseerd door bijvoorbeeld te gaan werken.”

Het probleem is volgens Ulenbelt “de boekhoudkundige truc waardoor pensioenfondsen zich arm moeten rekenen”. “Voor de waardering van de toekomstige verplichtingen van pensioenfondsen zou niet de actuele rente moeten worden gebruikt maar een rente die meer in de buurt komt van de daadwerkelijk behaalde rendementen. Op deze manier ontstaat er een realistischer beeld van het geld dat nu nodig is om later fatsoenlijke pensioenen uit te keren.”

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu