« Terug naar het overzicht

Verbond van Verzekeraars regeerakkoord ‘een brug te ver’

Geplaatst op: 30 oktober 2012

Het regeerakkoord tussen VVD en PvdA is op onderdelen een brug te ver. Dat stelt het Verbond van Verzekeraars in een eerste reactie op de gisteren gepresenteerde kabinetsplannen. Op punten als de woningmarkt, de pensioenen en de assurantiebelasting schieten Rutte en Samsom hun doel volgens de verzekeraars voorbij.

Het Verbond is blij met de duidelijkheid die het aanstaande kabinet schept door de beperking van de hypotheekrenteaftrek maar is de kritisch op “de stapeling van maatregelen voor starters”. Die moeten straks hun hele hypotheek annuïtair aflossen. “Deze maatregel verhoogt de woonlasten en belemmert de doorstroming”, aldus de belangenorganisatie.

Ook zetten de verzekeraars een kritische kanttekening bij de beperking van Rutte II om fiscaal vriendelijk pensioen op te bouwen. “Die vrijheid wordt nu ingeperkt tot drie maal modaal en via een beperking van het maximale opbouwpercentage. Dit is onwenselijk want het haalt belastinginkomsten naar voren, ten koste van toekomstige generaties. Bovendien zorgt het voor complexere en dus duurdere regelingen.”

Ook stapt het nieuwe kabinet tegen de zin van het Verbond niet af van haar plan om de assurantiebelasting fors te verhogen. Per 1 april betalen consumenten en bedrijven geen 9,7 maar 21% belasting over hun te betalen verzekeringspremie. “Gezonde overheidsfinanciën bieden zekerheid voor de toekomst en ook in Europees perspectief. Onvermijdelijk moet daarvoor fors bezuinigd worden en is aan lastenverzwaringen niet te ontkomen. Maar de ruime verdubbeling van de assurantiebelasting jaagt ondernemers en verzekerden te veel op kosten”, aldus het Verbond.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu