« Terug naar het overzicht

Wat verandert er voor de huizenbezitter?

Geplaatst op: 20 september 2013

De woningmarkt kan wel een flinke oppepper gebruiken, vindt ook het kabinet. Op Prinsjesdag zijn vier maatregelen aangekondigd: twee waar huiseigenaren niet gelukkig mee zullen zijn, twee die de huiseigenaren juist zullen toejuichen.

Aftrek hypotheekrente beperkt

Het maximale aftrekpercentage voor hypotheekrente gaat vanaf 2014 met 0,5 procentpunt per jaar omlaag. Dit totdat de maximale renteaftrek op 38% uitkomt. De hypotheekrenteaftrek vindt bij hoge inkomens in de hoogste, vierde belastingschijf, daardoor niet langer plaats tegen het belastingtarief in die schijf (52%). Dit treft hoge inkomens die hiervoor gecompenseerd worden met een verlenging van de derde belastingschijf, waardoor een deel van hun inkomsten in een lager tarief valt.

Maximale hypotheek lager

Het aangaan van hoge schulden en risico’s op de koopmarkt wordt minder aantrekkelijk gemaakt. Het maximaal toegestane verschil tussen de hoogte van de hypotheek en de echte waarde van de woning wordt met 1 procentpunt verlaagd naar 104 procent.

Ook hypotheekgarantie voor herfinancieren restschuld

Van 1,7 miljoen huishoudens staan de hypotheken onder water. Voor hen wacht een restschuld als ze het huis nu willen verkopen. Op dit moment lopen veel mensen er tegenaan dat de restschuld lastig mee te financieren is bij een nieuwe hypotheek. Het kabinet heeft daarom besloten om het mogelijk te maken om ook Nationale Hypotheek Garantie (NHG) te krijgen voor het financieren van (een deel van) de restschuld. Hierdoor worden banken mogelijk soepeler met het meefinancieren van de restschuld. Hoe deze maatregel precies wordt uitgewerkt is nog niet bekend.

Tijdelijk 100.000 euro belastingvrij schenken

Om de woningmarkt een impuls te geven heeft het kabinet besloten om particulieren vanaf 2014 meer belastingvrij te laten schenken. Nu mogen ouders hun kinderen 51.407 euro schenken als het geld aan financiering van een eigen woning besteed wordt. Volgend jaar loopt deze grens op tot 100.000 euro en mag die ook benut worden om aan anderen dan eigen kinderen te schenken

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu