« Terug naar het overzicht

Wat verandert er voor de huizenbezitter in 2014?

Geplaatst op: 23 september 2013

De woningmarkt kan wel een flinke oppepper gebruiken, vindt ook het kabinet. Op Prinsjesdag zijn maatregelen aangekondigd waarvan huiseigenaren niet gelukkig zullen worden.

Aftrek hypotheekrente beperkt

Het maximale aftrekpercentage voor hypotheekrente gaat vanaf 2014 met 0,5 procentpunt per jaar omlaag. Dit totdat de maximale renteaftrek op 38% uitkomt. De hypotheekrenteaftrek vindt bij hoge inkomens in de hoogste, vierde belastingschijf, daardoor niet langer plaats tegen het belastingtarief in die schijf (52%). Dit treft hoge inkomens die hiervoor gecompenseerd worden met een verlenging van de derde belastingschijf, waardoor een deel van hun inkomsten in een lager tarief valt.

Maximale hypotheek  wordt lager

Het aangaan van hoge schulden en risico’s op de koopmarkt wordt minder aantrekkelijk gemaakt. Het maximaal toegestane verschil tussen de hoogte van de hypotheek en de echte waarde van de woning wordt met 1 procentpunt verlaagd naar 104 procent. Naast uw inkomen is de woningwaarde een steeds belangrijkere factor of u uw nieuwe woning nog wel gefinancierd krijgt. Ook al is uw inkomen hoog genoeg om de woning te financieren dan nog kunt u van een koude kermis thuis komen als de feitelijke woningwaarde tegenvalt.

Voorbeeld;

Stel u koopt een woning van € 200.000,- dan mag u maximaal 104% van de woningwaarde financieren. Dit komt neer op een bedrag van € 208.000,-. Naast de aanschaf van uw woning dient u rekening te houden met de financieringskosten zoals, overdrachtsbelasting, notariskosten, taxatiekosten, NHG Borgtochtprovisie en vergeet vooral de advies en bemiddelingskosten van de bank of adviseur niet. Dit alles moet betaald worden uit de meegefinancierde ruimte van € 8.000,-.

Het wordt dus nog belangrijker dat u zich goed oriënteert naar de verschillende tarieven die gevraagd worden door notarissen, Taxateurs, Banken, verzekeraars en adviseurs. De allerlaagste rente is wellicht niet meer het belangrijkste als u de financieringskosten voor het verkrijgen van uw woning niet kunt betalen.

Ook hypotheekgarantie voor herfinancieren restschuld

Van 1,7 miljoen huishoudens staan de hypotheken onder water. Voor hen wacht een restschuld als ze het huis nu willen verkopen. Op dit moment lopen veel mensen er tegenaan dat de restschuld lastig mee te financieren is bij een nieuwe hypotheek. Het kabinet heeft daarom besloten om het mogelijk te maken om ook Nationale Hypotheek Garantie (NHG) te krijgen voor het financieren van (een deel van) de restschuld. Hierdoor worden banken mogelijk soepeler met het meefinancieren van de restschuld. Hoe deze maatregel precies wordt uitgewerkt is nog niet bekend.

 

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu