« Terug naar het overzicht

‘Veel te besparen op hypotheken’

Geplaatst op: 18 oktober 2012

Mensen kunnen tot ruim duizend euro per jaar besparen door kritischer te kijken naar hun verzekeringen en hun hypotheek.

Dat zegt de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), die in kaart heeft gebracht hoeveel huishoudens kunnen besparen door te ‘shoppen’. Het is de tweede overstapcampagne van de NMa in enkele weken tijd.

De NMa heeft op een rijtje gezet hoeveel verschillende types huishoudens gemiddeld kunnen besparen op hun hypotheek, zorgverzekering, autoverzekering en andere financi├źle producten als zij meer werk maken van het vergelijken van verschillende aanbieders. “De prijsverschillen zijn veel groter dan veel mensen denken”, stelt de NMa.

Jonge gezinnen kunnen jaarlijks 1018 euro overhouden. Voor oudere gezinnen is dat 1128 euro. Gepensioneerde stellen kunnen 645 euro besparen. Voor jonge alleenstaanden zit er relatief weinig in het vat: 215 euro.

De Hypotheekfabriek

Vaak is het meest te besparen op de hypotheek: gemiddeld drie- tot vierhonderd euro per jaar. Afhankelijk van het type hypotheek kan het voordeel oplopen tot achthonderd euro. Bij sommige andere producten, zoals reis-, opstal- en inboedelverzekeringen, is de prijs van de duurste aanbieder twee of zelfs drie keer zo hoog als de prijs van de goedkoopste.

“Zeker tijdens een economische crisis is het goed om te weten dat er geld te besparen valt door te shoppen”, zegt NMa-bestuurslid Henk Don. Daarnaast worden bedrijven zo onder druk gezet om de prijzen laag te houden en aan innovatie te doen.

Eind vorige maand lanceerde de NMa een campagne die het overstappen naar een andere energieaanbieder moet stimuleren. Volgens de waakhond kan een huishouden gemiddeld 488 euro besparen op de kosten voor gas en licht, een kwart van de hele rekening.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu