« Terug naar het overzicht

Vara KASSA: Bespaar honderden euro’s op dubbele verzekeringen

Geplaatst op: 17 maart 2013

Nederlanders zijn dubbel verzekerd, hebben te hoge dekkingen en betalen te hoge premies. Bij autoverzekeringen is de helft van de mensen flink oververzekerd. Dit blijkt uit onderzoek.  Ook zijn veel Nederlanders dubbel verzekerd voor medische kosten op reis. Je kunt honderden euro’s per jaar besparen.

Per jaar geven Nederlanders 7,6 miljard euro uit aan schadeverzekeringen. “Eenmaal een verzekering afgesloten, kijken mensen er liever niet meer naar om. Veel mensen houden hun all risk autoverzekering, terwijl een beperkt cascoverzekering voor een auto ouder dan vier jaar vaak voldoende is. Zonde. Daarom roepen we iedereen op om maandag 18 maart 2013 tijdens de Nationale Polis Opruim Dag de bezem door alle verzekeringen te halen. Zo kun je honderden euro’s besparen.”

Oververzekerd voor autoverzekering

Ruim 35% van de ondervraagden heeft een schade inzittendeverzekering én een ongevalleninzittendeverzekering. Die twee verzekeringen overlappen elkaar. De ongevalleninzittendeverzekering keert in het geval van een ongeluk een vast bedrag uit. De schade inzittendeverzekering vergoedt de werkelijk geleden schade, ook aan de bestuurder. Veel mensen sluiten vanwege een ruimere dekking alleen een schade inzittendeverzekering af.

Pechhulp

25% van de mensen is via hun autoverzekering verzekerd voor pechhulp, maar ze zijn ook lid van de ANWB of Route Mobiel. Daarnaast geeft 58% van deze mensen ook aan nog eens recht te hebben op mobiliteitsservice via hun autodealer. Verder kan er bespaard worden op rechtsbijstand in het verkeer. Meer dan de helft van de geïnterviewde mensen met een autoverzekering met een aanvullende rechtsbijstandsverzekering  heeft ook een algemene rechtsbijstandverzekering met de module verkeer. Dat is dubbelop. Je kunt er eentje opzeggen.

Dubbel verzekerd voor medische kosten

Bijna 70% van de ondervraagden heeft een reisverzekering met dekking voor geneeskundige kosten. Hier kun je flink op besparen. Medische kosten in het buitenland worden voor een groot deel gedekt door de zorgverzekering. Dus wie bijvoorbeeld op zomervakantie naar Spanje, Frankrijk of Italië gaat, hoeft zich niet extra te verzekeren. Let op: medische zorg in het buitenland wordt alleen door de zorgverzekering vergoed als het gaat om spoedeisende hulp en je moet van te voren toestemming vragen bij de verzekeraar. Het gaat alleen om de vergoeding van geneeskundige zorg. Een redding van de skipiste valt onder onvoorziene kosten en niet onder de basisverzekering. Dus wie graag op wintersport of een duikvakantie gaat, moet bij zijn reisverzekering een wintersport/watersport dekking afsluiten. Wie graag naar landen (zoals de Verenigde Staten en Zwitserland) reist waar de medische kosten véél duurder zijn dan in Nederland, dan is het verstandig om wél een reisverzekering af te sluiten met medische kosten.

Bent u oververzekerd?

Kassa heeft een algemeen profiel gemaakt om te laten zien hoe makkelijk je geld kunt besparen. Ons rekenvoorbeeld kan gemiddeld zo’n 569 euro per jaar besparen. Wilt u weten of u zelf oververzekerd bent? Dan kunt u hier checken of u teveel betaalt voor uw verzekeringen. Lees hier tien bespaartips voor uw verzekeringen.

Verbond van Verzekeraars

Op de website van het Verbond van Verzekeraars vindt u ook meer informatie over (dubbel) verzekeren. Zo vindt u hier een digitale polischeck die consumenten kan helpen bij hun afwegingen om zich wel of niet te verzekeren. Verder is er ook de website allesoverdepolis.nl. Op deze website vind je in negen stappen een uitleg over alle begrippen die bij het afsluiten, wijzigen en opzeggen van de polis een rol spelen.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu