« Terug naar het overzicht

Uniforme hypotheekprocedure bij studieschuld

Geplaatst op: 31 augustus 2012

Banken en verzekeraars gaan uiterlijk per 1 april 2013 een uniforme weging hanteren van de studieschuld bij een hypotheekaanvraag. Dit doen zij om meer duidelijkheid te bieden in de behandeling van de maandlast van een studiefinanciering. Tot nu toe konden aanbieders zelf bepalen hoe zwaar studieschulden werden meegewogen.

Dit zijn de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), het Verbond van Verzekeraars en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) overeengekomen.

Hypotheekverstrekkers dienen bij de berekening van de leencapaciteit per maand rekening te houden met aan de studieschuld verbonden financiële lasten van 0,75% van de oorspronkelijke lening. Het gehanteerde percentage is een goede benadering van de werkelijke maandelijkse lasten. Betrokken partijen hebben dit afgesproken omdat zij het belangrijk vinden dat de uiteindelijke hoogte van een hypothecaire lening verantwoord dient te zijn.

Heeft de consument tussentijds een deel van de studieschuld extra afgelost? Dan mag de aanbieder dit meenemen in de berekening. Daarbij is het uitgangspunt dat de uiteindelijke hoogte van het hypothecair krediet verantwoord blijft.

Staatssecretaris Zijlstra van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en minister De Jager van Financiën onderschrijven deze berekeningsmethodiek

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu