« Terug naar het overzicht

Tweederde van de starters spaart

Geplaatst op: 12 december 2013

Ruim twee derde van de starters op de woningmarkt spaart voordat ze een woning gaan aanschaffen. Bijna vier op de tien woningbezitters vindt dat de WOZ-waarde meer dan 10% afwijkt van de werkelijke waarde van de woning.

Dit blijkt uit het ING Woonbericht. ING verwacht dit jaar een toename van 32% van het volume van gedeeltelijke aflossingen op hypotheken ten opzichte van vorig jaar.

Elk kwartaal meet de ING het vertrouwen in de woningmarkt onder potentiële starters en koopwoningbezitters.

Slechts 19% van de koopwoningbezitters vindt de WOZ-waarde een juiste afspiegeling van de waarde van de woning. Bijna een derde is van mening dat de WOZ-waarde tot 10% afwijkt van de waarde van het huis en 36% schat dat de WOZ-waarde meer dan 10% afwijkt. Ruim 10% weet niet of de WOZ-waarde een goede afspiegeling is van de waarde woning.

Ruim de helft van de woningbezitters wil, ondanks het hebben van een hogere hypotheek dan de WOZ-waarde van de woning, niet tussentijds aflossen op de hypotheek. ING verwacht dit jaar een toename van 32% van het volume van gedeeltelijke aflossingen ten opzichte van vorig jaar. Het concern ziet vooral dat hun klanten verhoudingsgewijs kleinere bedragen overmaken.

Van de ondervraagden die tot de WOZ-waarde of meer willen aflossen doen de meesten dat met eigen middelen (57%), 8% verwacht een schenking hiervoor te kunnen gebruiken en 4% zegt af te kunnen lossen met een erfenis. Bijna een derde weet nog niet hoe zij af willen lossen.

Ruim twee derde van de starters zegt te sparen voordat ze een woning aanschaffen. Van de starters geeft 15% aan tot 10.000 euro te sparen. Bijna twee op de tien spaart tussen de 10.000 en 20.000 euro, ruim een kwart spaart tussen de 20.000 en 50.000 euro en 7% legt tussen de 50.000 en 100.000 euro opzij. Ruim 10% spaart meer dan 100.000 euro. Zeven op de tien spaart vooral voor de inrichting van de woning, ruim de helft gebruikt (een gedeelte van het) spaargeld voor de financiering van de kosten koper en notariskosten. Bijna de helft gebruikt ook spaargeld als inleg om zo een lagere hypotheek af te kunnen sluiten.

Bijna een derde van de starters verwacht dat de bodem van de huizenprijzen al dit kwartaal bereikt is. Onder koopwoningbezitters verwacht een grotere groep dat de bodem van de huizenprijzen nu al bereikt is (36%). Bijna vier op de tien starters verwacht dat de bodem van de huizenprijzen in het eerste kwartaal van 2014 bereikt zal zijn. Bij de koopwoningbezitters verwacht ruim een kwart dat de bodem in de eerste helft van 2014 wordt bereikt.

Wist u dat uw ING hypotheek te verkrijgen is bij De Hypotheekfabriek?

Rechtstreeks bij een ING adviseur kost u dit € 2.150,-. Bij De Hypotheekfabriek betaalt u slechts € 999,- voor dezelfde hypotheek.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu