« Terug naar het overzicht

Tros RADAR uitzending: Restschuld

Geplaatst op: 13 mei 2013

De huizenmarkt ligt zo goed als stil en de huizenprijzen blijven maar dalen. En wie zijn huis wel weet te verkopen, blijft vaak met een restschuld zitten. Die restschuld zou je eigenlijk mee moeten kunnen financieren in je nieuwe hypotheek. Inderdaad ‘zou’, want de banken zijn niet erg happig om hier aan mee te werken.

Restschuld

Wie een huis koopt, sluit een hypotheek bij een bank af. Voorwaarde is dat als je je huis weer verkoopt, je die hypotheek wel aflost. Er wordt geschat dat er tussen de 800.000 en 1 miljoen mensen een hypotheek hebben die hoger is dan de waarde van het huis. Het huis staat dan als het ware onder water en als je zo’n huis moet of wil verkopen dan blijf je zitten met een restschuld.

Een restschuld is het bedrag dat overblijft als je je huis hebt verkocht, maar de opbrengst niet voldoende is om de hypotheekschuld af te lossen.

Regeling

Sinds 1 januari 2013 is het mogelijk om de restschuld mee te laten financieren in een nieuwe hypotheek. Dit heeft minister Blok van Wonen en Rijkdienst besloten. Op deze manier wil hij ingrijpen om de vastzittende woningmarkt weer op gang te krijgen. Voorheen was dit een uitzonderingsmogelijkheid, maar sinds dit jaar mogen banken huizenverkopers met een restschuld meer lenen dan 105 procent van de woningwaarde. Banken hebben dus de mogelijkheid om een restschuld mee te financieren, alleen gebeurt dat niet altijd.

Ook mogen huizenbezitters gedurende 10 jaar de rente op een restschuld aftrekking van de belasting. Dit mag ook bij een persoonlijke lening, maar daar is die rente een flink stuk hoger en komt er een deel voor eigen rekening. Een extra lening kan ook nog eens een probleem worden voor je nieuwe hypotheek. Banken kunnen bijvoorbeeld zeggen dat je eerst je lening moet aflossen voordat je een nieuwe hypotheek krijgt.

Testpanelenquête

Er zijn maar weinig cijfers bekend over de grootte van dit probleem. We hebben daarom ons ons testpanel gevraagd naar hun ervaringen. Uit deze testpanelenquête, die bijna 54.000 keer is ingevuld, blijkt dat 12 procent een restschuld heeft overgehouden. Hiervan kan 77 procent hun restschuld niet mee financieren in hun nieuwe hypotheek. Ook bij De Hypotheekfabriek komen veel verhalen binnen over banken die niet meewerken. Uit een enquête blijkt dat 26 procent de restschuld niet mogen mee financieren van de bank, omdat de hypotheek dan te hoog zou worden en niet meer in verhouding zou staan met de waarde van het huis. En 14 procent heeft helemaal geen reden van de bank gekregen.

Mensen blijven dus achter met een enorme restschuld én kunnen in veel gevallen ook geen nieuwe hypotheek afsluiten.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu