« Terug naar het overzicht

Toename hypotheekschulden en beschikbare inkomens huishoudens

Geplaatst op: 23 september 2016

De totale hypotheekschuld van alle huishoudens kwam in het tweede kwartaal van 2016 uit op 662 miljard euro. Dit was 9,8 miljard euro meer dan een jaar eerder. De afgelopen jaren daalde de hypotheekschuld omdat er relatief veel werd afgelost en er minder nieuwe hypotheken werden afgesloten. Dat meldt CBS.

Inmiddels stijgt de hypotheekschuld alweer vijf kwartalen achter elkaar. Dit houdt onder meer verband met de verder aantrekkende woningmarkt. In het tweede kwartaal van 2016 werden bijna 24 procent meer woningen verkocht dan in dezelfde periode van 2015. Ook lagen de verkoopprijzen gemiddeld 4,4 procent hoger.

Huishoudens hadden in het tweede kwartaal van 2016 meer te besteden dan een jaar eerder. Het re├źel beschikbaar inkomen van huishoudens steeg met 2,1 procent. Al ruim een jaar neemt het beschikbaar inkomen toe.

Dat het beschikbaar inkomen steeg komt vooral doordat de beloning van werknemers en de inkomsten uit productieactiviteiten toenamen. De totale beloning van werknemers steeg met 1,8 procent. Er waren in het tweede kwartaal vergeleken met een jaar geleden 1,6 procent meer banen van werknemers. In de uitzendbranche en bij de arbeidsbemiddeling groeide het aantal banen het hardst. Ook steeg het loon per arbeidsjaar met 1,3 procent in het tweede kwartaal van 2016 ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De inkomsten van zelfstandigen groeiden op jaarbasis met 4,7 procent. Het inkomen van huishoudens steeg ondanks dat ze meer betaalden aan belastingen en premies

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu