« Terug naar het overzicht

Student kan niet zonder financiële bijdrage ouders

Geplaatst op: 15 augustus 2012

Het kan geen kwaad om in de financiële planning van een huishouden rekening te houden met de latere studietijd van de kinderen. Maar liefst zes op de tien studenten krijgt op dit moment een maandelijkse bijdrage van de ouders om rond te kunnen komen, gemiddeld € 100 voor thuiswonende studenten en € 233 voor kinderen op kamers. Tweederde van de ouders betaalt voor specifieke uitgaven als collegegeld en studieboeken, zo blijkt uit het Nibud-studentenonderzoek 2011-2012 onder ruim 2.900 studenten.

Het gemiddelde besteedbare inkomen bedraagt voor een uitwonende student  € 915 per maand en voor een thuisblijver € 535. Bij deze bedragen zijn de studiefinanciering (beurs en/of lening), eventuele inkomsten uit een bijbaantje, toeslagen en de bijdrage van de ouders inbegrepen. 

Twee op de tien ouders sparen voor de financiële ondersteuning van hun studerende kinderen. Van alle studenten leent 6% geld van hun ouders. Het Nibud adviseert in dat geval duidelijke afspraken te maken “zodat de studenten weten wat ze na hun studie moeten gaan terugbetalen”.

Ruim driekwart van de studenten zegt financieel goed opgevoed te zijn door hun ouders. Zij hebben minder moeite met rondkomen en het bijhouden van hun administratie dan kinderen die vinden dat ze een minder goede financiële opvoeding hebben gehad. Sowieso weegt de mening van vader en moeder nog zwaar als de studenten zijn uitgevlogen. Van de studenten die niet lenen, ziet 35% hiervan af omdat het wordt afgeraden door de ouders.

In de nieuwste Geldwijzer Studenten legt het Nibud studenten onder meer uit hoe het zit met studiefinanciering en de toeslagen voor zorg en huur. Ouders krijgen uitleg over de verschillende mogelijkheden om hun kind financieel te ondersteunen.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu