« Terug naar het overzicht

Stijging ozb in 2014 beperkt

Geplaatst op: 26 november 2013

De onroerendezaakbelasting voor woningen stijgt komend jaar gemiddeld met 2,3 procent, blijkt uit de jaarlijkse steekproef. 

Daarmee zou de stijging iets onder de maximale verhoging van 2,45 procent blijven die gemeenten met het Rijk hebben afgesproken, zo maakte de belangenorganisatie dinsdag bekend.

Huiseigenaren moeten meer betalen ondanks dat de WOZ-waarde van woningen in 2014 gemiddeld 6 procent daalt.

Ozb in sommige gemeenten omlaag

Als ook andere woonlasten worden meegerekend (riool- en afvalstoffenheffing), dan betalen mensen met een eigen huis in 2014 gemiddeld 715 euro aan gemeentelijke woonlasten tegenover 707 euro dit jaar.

Ander lokaal belastingsysteem

De belangenorganisatie van huizenbezitters verzet zich ertegen dat mensen met een eigen huis almaar zwaarder belast worden door de overheid. Men wilt een andere heffingsgrondslag, waarbij naast eigenaren ook huurders meebetalen aan de gemeentelijke voorzieningen die nu uit ozb-opbrengsten worden betaald. In december peilt de vereniging de mening over de ozb en alternatieven voor deze belasting onder huishoudens. De resultaten daarvan worden voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart bekendgemaakt.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu