« Terug naar het overzicht

“Stel provisievebod minimaal één jaar uit”

Geplaatst op: 11 september 2012

Het provisieverbod zou minimaal één jaar moeten worden uitgesteld, meent Arno Dolders van Legal & General. “De consument noch de sector is er klaar voor”, aldus Dolders in vakblad VVP.

Dolders vindt dat met het provisieverbod het kind met het badwater wordt weggegooid. “Door provisie in de premie op te nemen betaalt de consument het advies in termijnen over de hele looptijd uitgesmeerd. Juist de financieel zwakke consument zal zich vanaf 2013 advies – dat in maximaal twee jaren betaald moet worden – niet meer kunnen permitteren. Het merendeel van de consumenten weet niet beter dan dat advies gratis is en een groot deel van hen zal niet bereid zijn te betalen voor advies. Rest dus goed, deskundig en onafhankelijk advies voor de welgestelden.”

“Belangrijker nog op dit moment is de ronduit knullige invoering van een zo ingrijpende maatregel. Het Verbond van Verzekeraars heeft aangegeven dat alle formaliteiten uiterlijk 1 juli bekend zouden moeten zijn willen aanbieders op 1 januari 2013 gereed zijn. We leven nu in september en er is geen enkel zicht dat de wet- en regelgeving op korte termijn is afgerond”, aldus Dolders, die er op wijst dat het provisieverbod voor veel consumenten het recept is voor financiële ellende.

“Voor de principiële overwegingen van een aantal stakeholders gaat de samenleving de tol betalen. Er is geen of in ieder geval onvoldoende oog voor de praktische zaken die bij implementatie spelen. Er is er onvoldoende onderzoek geweest naar de effecten die de verplichting om advies direct met de adviseur af te rekenen heeft. Ook het Nibud vreest dat naast de groep financieel zwakke consumenten ook startende zzp’ers niet langer in staat zullen zijn een goed en volledig advies in te winnen.

De Hypotheekfabriek deelt deze visie niet en pleit voor een algeheel provisieverbod. Sinds de invoering van onze lage tarieven bemerkt De Hypotheekfabriek dat cliënten die nog niet op de hoogte zijn van het op handen zijnde provisieverbod aangenaam verast reageren op de uniforme en transparante prijsstelling van De Hypotheekfabriek en verbaasd men zich dat dit jarenlang onderbelicht is gebleven en hoeveel men in het verleden teveel betaalde

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu