« Terug naar het overzicht

Steeds meer erfenissen met schulden

Geplaatst op: 5 oktober 2012

Met een eenvoudige aanpassing in de wet kunnen erfgenamen beter worden beschermd tegen schulden van een overledene. Dat constateren Netwerk Notarissen en het Centrum voor Notarieel Recht van de Radboud Universiteit Nijmegen na onderzoek. Er zijn steeds meer erfenissen met schulden, dus erfgenamen besluiten steeds vaker om een erfenis ‘beneficiair’ te aanvaarden om niet voor de schulden van de overledene op te draaien. Dit jaar wordt een stijging verwacht van 13% ten opzichte van 2011.

De onderzoekers presenteren morgen aan de Tweede Kamercommissie voor Justitie hun rapport ‘Erven zonder financi├źle zorgen’. In dit rapport laten de onderzoekers zien dat het mogelijk is met eenvoudige aanpassing van de wet nietsvermoedende en niet kwaadwillende erfgenamen beter te beschermen.

De huidige wet biedt erfgenamen niet genoeg bescherming, constateren de onderzoekers. “Het knelpunt is dat de wet zegt dat als iemand zich al als ‘erfgenaam’ heeft gedragen, hij niet meer beneficiair kan aanvaarden”, zegt Lucienne van der Geld, juridisch directeur van Netwerk Notarissen en als docent verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen. In de praktijk gebeurt het vaak dat erfgenamen door hun gedrag een erfenis onbewust ‘zuiver’ aanvaarden. “Bijvoorbeeld door rekeningen te betalen of spullen van de overledene weg te gooien. Dan is er geen weg meer terug. Als er dan meer schulden dan bezittingen zijn, moeten deze erfgenamen uit hun eigen portemonnee bijbetalen.”

Een tweede knelpunt is volgens het rapport dat zuivere aanvaarding ervoor zorgt dat schuldeisers van de overledene er na het overlijden van iemand met schulden op vooruit gaan. “Zij kunnen namelijk de erfenis aanspreken voor de schuld en ook het eigen vermogen van de erfgenamen. Na een overlijden kunnen schuldeisers dus in een betere positie komen dan daarvoor”, zegt Van der Geld.

De onderzoekers presenteren in het rapport drie routes om de politiek te laten zien dat die knelpunten kunnen worden weggenomen. Ten eerste kan in de wet worden vastgelegd dat de gevolgen van beneficiaire aanvaarding voor alle erfgenamen gelden. Een erfenis wordt dan automatisch geaccepteerd onder de voorwaarde dat er na het betalen van de schulden nog wat van overblijft. Ten tweede kan er een termijn in de wet komen waarbinnen gedragingen van erfgenamen er niet toe leiden dat ze schulden van de overledene met hun eigen vermogen moeten bijpassen. Een derde mogelijkheid is dat erfgenamen een alsnog de mogelijkheid krijgen om via de kantonrechter beneficiair te aanvaarden als er bij het afwikkelen van de erfenis onverwachts een schuld opdoemt.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu