« Terug naar het overzicht

Starter wil prijsstijging voor zijn

Geplaatst op: 29 januari 2016
Starters op de woningmarkt betalen in vergelijking met drie maanden terug fors meer voor hun eerste koopwoning. De starter wil hierdoor sneller zijn slag slaan, omdat een groot deel van hen een verdere stijging van de huizenprijzen verwacht.
De gemiddelde besteding aan het eerste huis wordt geschat op ruim 220.000 euro, bijna 15.000 euro meer dan in september. “Je ziet dat starters de boot niet willen missen. Daarbij geeft twee derde van de starters aan dat ze verwachten dat hun financiële situatie zal verbeteren in de komende tijd. Toch blijft het verstandig om het hoofd koel te houden,” aldus een woordvoerder van De hypotheekfabriek.
De afgelopen drie maanden is de stemming op de huizenmarkt weer iets positiever geworden. Ook de verwachting over de hypotheekrente is positiever geworden.
Rentetarief doorslaggevend
Wie een nieuwe hypotheek afsluit, kijkt het vaakst naar het rentetarief. Voor bijna 9 op de 10 huizenkopers is dit een belangrijke voorwaarde. Daarnaast willen mensen vaak boetevrij kunnen verhuizen voordat de rentevastperiode is afgelopen, en verwachten ze korting wanneer ze eerder aflossen op de nog uitstaande hypotheeksom. Om te bepalen bij wie ze aankloppen voor een hypotheek, kiest 6 op de 10 kopers ervoor om zelf meerdere hypotheekverstrekkers tegen elkaar af te zetten. Ongeveer de helft klopt bij een adviseur aan. Veel starters vragen familie en vrienden om advies.
© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu