« Terug naar het overzicht

Starter steekt gemiddeld € 27.821 eigen geld in eerste huis

Geplaatst op: 28 mei 2018

In het eerste kwartaal van 2018 legden huizenkopers gemiddeld € 51.321 aan eigen geld in. Dat is 16% meer dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit onderzoek naar de cijfers van ruim 1.500 Nederlanders die een hypotheek hebben afgesloten.
De stijging van de inleg van eigen geld is mede te danken aan de stijgende huizenprijzen en de nieuwe verstrekkingsnormen op grond waarvan er vanaf dit jaar een maximale LTV van 100% geldt. “Alle bijkomende kosten moeten dus uit eigen zak worden betaald.”

Degenen die voor het eerst een huis kopen leggen gemiddeld € 27.821 in. Een stuk minder dan de doorstromers op de markt die gemiddeld € 74.222 eigen geld meebrengen. Dat grote verschil valt te verklaren door de overwaarde van het oude huis die mee wordt genomen naar het nieuwe huis.

Uit het onderzoek blijkt ook dat de hoogte van het aankoopbedrag van invloed is op de gemiddelde eigen inleg. Huizen tussen de 2 en 3 ton worden gefinancierd met gemiddeld 10% van het aankoopbedrag. Bij huizen tussen de 4 en 5 ton is dat al 18%.
De Hypotheekfabriek merkt dat er meer grotere bedragen van de privé rekening worden vrijgemaakt om de geschikte woning te kunnen kopen. Daarbij zijn er ook veel schenkingen waarbij de ouders gebruik maken van de ruime schenkingsregeling.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu