« Terug naar het overzicht

‘Spaardrift Chinezen veroorzaakte crisis’

Geplaatst op: 22 augustus 2012

Niet het gerommel van Amerikaanse banken met zogeheten George Bush hypotheken heeft in 2008 geleid tot de mondiale financiële  crisis. Het waren de Chinezen die met hun spaardrift een fatale hausse veroorzaakten op de huizenmarkt in de Verenigde Staten met alle gevolgen van dien. Dit stelt publiciste Heleen Mees in haar proefschrift ‘Changing Fortunes – How China’s Boom Caused The Financial Crisis’ waarop ze volgende week promoveert aan de Erasmus Universiteit Roterdam.

Mees’ visie wijkt af van de algemeen aanvaarde analyse dat banken de financiële crisis veroorzaakten. Aan de ene kant door onverantwoord hoge kredietverlening aan mensen die dat niet konden betalen en verder door het mondiaal bundelen en verhandelen van dergelijke subprime hypotheken. Daarnaast was er ook volgens Fed-baas Ben Bernanke, sprake geweest van ‘regulatory oversight failure’, falend toezicht.

Volgens Mees hebben exotische hypotheekproducten nauwelijks bijgedragen aan de crisis. Ze wijst in haar onderzoek op het beperkte aandeel (minder dan 5%) dat deze producten in de periode 2000-2006 hadden in het totaal aantal hypotheken. Ze ziet de oorzaak voor de crisis in de enorme spaardrift in China in dezelfde periode, die zorgde voor een lage rentestand in de Verenigde Staten. Het grote aanbod van goedkoop geld zorgde voor een hausse op de huizenmarkt en het uiteindelijk klappen van de zeepbel, stelt Mees die na haar promotie aan de slag gaat als hoofddocent bij New York University’s Wagner Graduate School of Public Service.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu