« Terug naar het overzicht

Slechtste kwartaal op woningmarkt in vier jaar crisis

Geplaatst op: 11 oktober 2012

De situatie op de Nederlandse woningmarkt is in het derde kwartaal verder verslechterd. Het aantal door NVM-makelaars verkochte woningen daalde met 17 procent tot 18.664 ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Daarmee vormt het – samen met het eerste kwartaal van dit jaar – de slechtste driemaandsperiode sinds het begin van de crisis 4 jaar geleden. Dat heeft de Nederlandse Vereniging van Makelaars donderdag bekendgemaakt.

De huizenprijzen daalden in het afgelopen kwartaal met 7,5 procent tot gemiddeld 209.000 euro vergeleken met het derde kwartaal van 2011.

‘De prijzen dalen daarmee harder dan in de eerste dip direct na het uitbreken van de crisis’, aldus de NVM-voorzitter in een toelichting. Ten opzichte van het tweede kwartaal van dit jaar gingen de prijzen van koopwoningen met 2,2 procent omlaag.

Geen verrassing

De negatieve cijfers komen niet als een verrassing. ‘Kopers hebben afgewacht als gevolg van de onzekerheid rondom de toekomst van de woningmarkt en de verkiezingen in september. Dat zorgt voor stagnering”, zegt de topman van de grootste makelaarsorganisatie van Nederland.

Voor het vierde kwartaal voorziet Hukker een tijdelijke opleving, omdat veel starters nog willen profiteren van de huidige hypotheekregels. Zoals het er nu naar uitziet zullen deze vanaf volgend jaar ‘aanzienlijk minder gunstig” worden. Daardoor zal het nog lastiger worden om de aankoop van een huis gefinancierd te krijgen.

Eindejaarssprintje

Het eindejaarssprintje levert rond de 22.000 verkochte woningen op, zo’n 18 procent meer ten opzichte van het derde kwartaal. Dat zal wel gepaard gaan met een verdere daling van de huizenprijzen.

De NVM-topman doet een dringend beroep op de overheid om ‘snel met stimulerende middelen voor de korte termijn en met duidelijkheid voor de lange termijn te komen.” Ook wil hij dat de maatregelen die voortvloeien uit het Lenteakkoord straks door de nieuw gevormde regering worden teruggedraaid. De gevolgen voor de woningmarkt zullen anders desastreus zijn. Hij vreest dat vooral de starters, de aanjagers van de woningmarkt, straks worden getroffen.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu