« Terug naar het overzicht

Slechts 115.000 woningen verkocht in 2012

Geplaatst op: 10 januari 2013

In 2012 zijn er circa 115.000 woningen verkocht, 4,1% minder dan een jaar geleden. De prijzen staan blijvend onder druk. Gemiddeld wordt een woning nu voor 207.000 euro verkocht, 6,7% minder dan een jaar eerder. Sinds de kredietcrisis zijn de woningprijzen gemiddeld met 15,9% gezakt. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) in haar (voorlopige) analyse van de woningmarkt over het vierde kwartaal van 2012.

“Er is nu meer politieke duidelijkheid over de leencapaciteit van kopers”, meldt de NVM. “De regels zijn weliswaar strenger, maar de financiering van een eigen woning is voor de meeste mensen nog altijd mogelijk. Daarbij komt dat er een groot aanbod is van steeds scherper geprijsde koopwoningen. Ondanks de strengere hypotheekregels is de betaalbaarheid goed. Mensen beseffen steeds meer dat je een woning niet puur als beleggingsproduct koopt: het gaat primair om het creëren van een ‘thuis’. Aflossen wordt weer als steeds normaler beschouwd.”

Het aantal verkopen lag in het laatste kwartaal 13,9% hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar daarvoor. Sinds eind 2010 werden niet meer zoveel woningen binnen één kwartaal verkocht. “Niet alleen starters hebben eind 2012 hun kans gegrepen, ook doorstromers zijn steeds actiever op de markt. Die profiteren namelijk van het feit dat zij kunnen kopen nu jonge starters hun woning hebben gekocht. Er zijn veel relatief jonge kopers op de markt met een gemiddeld tot hoog inkomen. Zij bewijzen maar weer hoe belangrijk starters zijn om de woningmarkt een impuls te geven.”

De Hypotheekfabriek constateert echter een toenemend probleem bij doorstromers die een woning met verlies moeten verkopen. De politiek heeft toestemming gegeven aan geldverstrekkers om dit verkoopverlies mee te financieren in een nieuwe hypotheek. Een informatierondje bij diverse geldverstrekkers wijst echter uit dat niet elke bank zit te wachten op het meefinancieren van de overgebleven restschuld van de verkochte woning.

Een woordvoerder van De hypotheekfabriek meld dat er inmiddels een adviseur is vrijgemaakt en fulltime bezig is om consumenten direct van advies te voorzien en vragen te beantwoorden door de toenemende onzekerheid. Ook financieringsvragen? Maak snel een Terugbel Afspraak!

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu