« Terug naar het overzicht

Slapende VvE

Geplaatst op: 2 juni 2016

Eén op de drie Vereniging van Eigenaren is slapend. Geld voor onderhoud is er amper en ook een onderhoudsplan ontbreekt. Een nieuwe wet moet de VvE’s wakker schudden.

Banken kijken steeds kritischer naar VvE

Een slapende vereniging van eigenaren bemoeilijkt het verkrijgen van een hypotheek aanzienlijk. Een bank wilt vooraf weten of een VvE actief is om het eigendom van de klant, dus het onderpand voor de bank met zo’n min mogelijk risico op waardeverlies of als onverkoopbaar onderpand in de boeken te hebben.

Slapende VvE’s zijn vooral te vinden in naoorlogse wijken in de vier grote steden en gaat het naar schatting om 40.000 (met name) portiekflats en beneden- en bovenwoningen. De gevolgen van matig of geen onderhoud laten zich raden: verpaupering en verloedering liggen op de loer en als de nood aan de man is en die lift of dat dak moet écht worden gerepareerd, krijgen de bewoners een torenhoge rekening gepresenteerd. Lang niet alle eigenaren kunnen dat ophoesten, wat weer tot de nodige wrevel kan leiden bij de andere bewoners.
Wetsvoorstel
Om al dat gedoe voor te zijn, ligt er nu een wetsvoorstel op tafel om VvE’s te dwingen om zich beter voor te bereiden op onderhoud van gebouwen. Die verplichting bestaat eigenlijk al sinds 2008, maar met dat verschil dat die verplichtstelling nu concreet is gemaakt.

 

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu