« Terug naar het overzicht

Senaat stemt in met huurverhoging

Geplaatst op: 13 maart 2013

De plannen om de huren deze zomer oplopend met het inkomen van de huurders te verhogen gaan gewoon door. De Eerste Kamer heeft er dinsdagavond volgens verwachting (hoofdelijk) mee ingestemd: 37 voor en 36 tegen. Het kabinet wil er het scheef wonen mee tegen gaan, het verschijnsel dat mensen in een huis blijven zitten dat eigenlijk te goedkoop voor ze is. Die huizen moeten vaker beschikbaar komen voor diegenen die minder verdienen. Het gaat om de huizen van corporaties en ook van particuliere verhuurders met gereguleerde prijzen. Als het inkomen daalt, bijvoorbeeld bij pensionering, kan de extra huurverhoging worden teruggedraaid. De huurverhoging is echter ook bedoeld om de verhuurders een heffing te laten betalen van 1,75 miljard euro. Die komt later aan de orde, maar de twee plannen hebben dus veel met elkaar te maken.

Twee jaar

Inkomens tot 33.614 euro gaan, met inbegrip van de inflatie van 2,5 procent, maximaal 4 procent extra huur voor een huis in de niet-vrije sector betalen. Voor de inkomens tussen 33.614 euro en 43.000 is dat 4,5 procent en voor de inkomens daarboven 6,5 procent.

Uitgangspunt is het inkomen van 2 jaar geleden, aldus het ministerie voor Wonen, maar als het inmiddels lager is kan ‘met succes’ bezwaar worden gemaakt.┬áVerhuurders die een inkomensafhankelijke huurverhoging willen opleggen, kunnen bij de Belastingdienst een inkomensverklaring over hun klanten aanvragen. Daarin staat louter of het gezamenlijke huishoudinkomen wel of niet boven een van de inkomensgrenzen uitkomt. Het bijbaantje van een kind telt niet mee. Voor bepaalde groepen gehandicapten en chronisch zieken komen nog nadere regels. De huurprijzen voor de niet-vrije sector stijgen voor het eerst sinds 2007 met meer dan de inflatie, berekende het departement.

CDA

Coalitiepartner PvdA kondigde aan grote bezwaren te zullen maken tegen de verhuurdersheffing als corporaties daardoor onvoldoende meer kunnen investeren. Senator Adri Duivesteijn maakte dit echter niet concreet. Minister Stef Blok ’telt zijn zegeningen’ als hij kijkt naar wat hij inmiddels heeft bereikt op het gebied van de huizenmarkt, zei hij na afloop. ”Ik had ook niet verwacht dat het vandaag een wandeling in het park zou worden. Ik heb teruggekeken op eerdere huurverhogingen en het was nooit een gemakkelijke bevalling.’ Hij heeft vertrouwen in de discussie over de verhuurdersheffing. Enkele rapporten tonen aan dat die heel goed mogelijk is, aldus Blok.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu