« Terug naar het overzicht

Roep om versoepeling hypotheekregels

Geplaatst op: 17 december 2012

Uit de hoek van werkgevers en werknemers klinkt de roep om de hypotheekregels flink te versoepelen en de huurplannen aan te passen. Daarmee koersen het kabinet en de sociale partners af op een conflict over de woningmarkt.

Volgens Haagse bronnen komen de kwesties ter tafel bij het ’kennismakingsoverleg’ van de sociale partners met de top van het kabinet, aanstaande woensdag. Snelle actie wordt nodig geacht om de dramatische situatie in de bouw te keren en de woningmarkt te stutten, nu de huizenprijzen instorten.

De ministerraad heeft zich vrijdag over dit voorstel gebogen, dat vooral starters zal helpen bij het kopen van een woning. Het kabinet broedt op een reeks maatregelen om de woningmarkt een oppepper te geven.

Nu is de regel dat een hypotheek moet worden afgesloten op basis van het inkomen van de aanvrager. Wie zicht heeft op een loonsverhoging binnen zes maanden, mag alvast een hypotheek afsluiten vooruitlopend op dat extra salaris. Die termijn wordt opgerekt met enkele maanden tot enkele jaren.

De normen voor het afsluiten van hypotheken zijn volgens Dijsselbloem te streng en te krap geworden. „Dat vinden we vanwege de positie van starters niet gewenst, dus we kijken of we hen tegemoet kunnen komen.”

Dat geldt in principe voor iedereen die nog potentie heeft om er flink in inkomen op vooruit te gaan, maar zal in de praktijk vooral voor starters met een veelbelovende studie of specifieke kwaliteiten gelden. Banken hielden daar in het verleden ook rekening mee, en krijgen daar nu weer meer de ruimte voor, aldus Dijsselbloem.

Nu is het nog zo dat iemand binnen zes maanden een loonsverhoging moet krijgen om op basis van het nieuwe loon een hypotheek af te sluiten. Ook moet de werkgever dat op papier zetten. Die situatie komt echter weinig voor, terwijl starters wel vaak nog een spurt maken in hun loonontwikkeling.

Redelijke termijn

Wat een redelijke termijn is voor de verwachte loonsverhoging, zal per geval moeten worden bepaald. Het kan gaan van enkele maanden tot enkele jaren. Het is aan de banken zelf om de kansen van een starter te beoordelen.

Het kabinet besloot ook om soepeler te zijn met de maximaal toegestane hypotheken als het extra bedrag wordt geïnvesteerd om de woning duurzamer en energiezuiniger te maken. Bij aankoop van een woning met een zeer zuinig A++ label en bij investeringen in energiebesparing mag maximaal 8000 euro extra worden geleend. De hogere maandlasten vallen weg tegen de lagere energierekening, heeft het Nibud berekend.

 

 

 

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu