« Terug naar het overzicht

Rente hypotheken eindelijk verlaagd

Geplaatst op: 26 september 2013

Huiseigenaren die een hypotheek afsluiten of gaan verlengen, betalen sinds kort een iets lagere rente. Banken schroeven de extra winstmarge op de hypotheekrente namelijk langzaam terug. Dat blijkt uit onderzoek.

De gemiddelde extra winstmarge op nieuwe hypotheken – die bovenop de gemiddelde winstmarge op hypotheektarieven komt – bereikte in januari van dit jaar het historisch hoge niveau van 1,06 procentpunt. In juli daalde deze winstopslag naar gemiddeld 0,67 procentpunt.

De populaire rentevaste periode van 10 jaar is in de periode van januari tot en met juli gedaald van 4,65 naar 4,3 procent; een verlaging van 0,35 procentpunt. Banken en andere hypotheekverstrekkers berekenen de hogere rente die zij betalen voor het aantrekken van geld op de kapitaalmarkt niet door aan hun klanten en verlaagden de consumententarieven.

Het prijsleiderschapsverbod voor ING werd in november 2012 opgeheven. Op dat moment lag het rentetarief van deze bank nog bijna 1 procentpunt boven dat van marktleider Rabobank. Vanaf mei zijn de hypotheekrentetarieven van deze twee banken op gelijke hoogte gekomen.

ABN Amro, die nog wel met een prijsleiderschapsverbod te maken heeft, volgt nu de rentetarieven van de ING op de voet. Eerder liet SNS Reaal al weten de grote banken te gaan beconcurreren op de hypotheekmarkt, wat kan leiden tot lagere winstmarges.

In het debat met de Vaste Kamercommissie Financi├źn op 3 september over de hoogte van de Nederlandse hypotheekrente heeft Minister Dijsselbloem aangegeven zich te zullen inzetten om de concurrentie op de Nederlandse markt te vergroten. Pas als de markt niet meer door een paar grote spelers wordt beheerst kan het renteniveau weer via gezonde concurrentie tot stand komen.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu