« Terug naar het overzicht

Rabobank sluit wellicht 40% van de kantoren

Geplaatst op: 1 maart 2013

De Rabobank heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van 2,1 miljard euro, een daling van 20% ten opzichte van 2011. De bank neemt forse maatregelen. Zo wordt er dit jaar en volgend jaar een streep gezet door 3000 arbeidsplaatsen bij de lokale kantoren, waarbij gedwongen ontslagen niet zijn uitgesloten. De overblijvers krijgen te maken met slechtere arbeidsvoorwaarden. Mogelijk sluit 40% van de bankfilialen.

De teleurstellende resultaten zijn volgens de bank onder meer te wijten aan de lage rente en de hoge bedrijfskosten. De resultaten van de Nederlandse bankactiviteiten daalden met 30% naar 1,3 miljard euro. Wel wist het bedrijf meer spaargeld van particulieren aan te trekken; de inleg nam met 7% toe tot 150 miljard euro.

Rabobank verwacht weinig heil van 2013. De economische groei zal zeer beperkt zijn. De bank ziet meer perspectieven voor de woningmarkt op de langere termijn, maar een echt herstel zal nog tot 2014 duren. “We verwachten hierdoor een bescheiden groei van de kredietverlening in 2013. De kostendruk bij de Rabobank zal aanhouden. Daarbij hebben we te maken met de resolutieheffing, de blijvend hoge druk op de organisatie om te blijven voldoen aan wet- en regelgeving en grote groepen klanten die in moeilijkheden verkeren.”

Een van de grootste uitdagingen noemt de bank het “ombuigen van de kosten”. “Klanten hebben steeds meer behoefte aan eenvoudige en transparante financiële dienstverlening en willen altijd en overal hun geldzaken kunnen regelen. Particulieren, private-bankingklanten en bedrijven willen multichannel, virtueel en op maat worden bediend.”

Daarvoor is het volgens Rabobank nodig om “de processen te stroomlijnen, het productenaanbod te vereenvoudigen en de zelfbedieningsmogelijkheden te vergroten via internet en mobiel.” Dat gaat onvermijdelijk gepaard met het snijden in het personeelsbestand. “Voor 2013 en 2014 verwachten we bij de lokale banken een verlies van 3.000 arbeidsplaatsen, met verdere doorwerking in de jaren hierna. Ook is versobering van onze zeer goede arbeidsvoorwaarden nodig.”

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu