« Terug naar het overzicht

Rabo mag auto bij restschuld hypotheek niet in beslag nemen

Geplaatst op: 26 februari 2013

De Rabobank mag op grond van een standaardhypotheekakte niet overgaan tot het confisqueren van persoonlijke goederen zoals een auto of beslag leggen op het loon. Het moet daarvoor eerst naar de rechter.

De Hoge Raad stelt dat op grond van de standaardbepalingen in de hypotheekovereenkomsten van de Rabobank, de bank niet over mag gaan op het in beslag nemen van goederen zoals een auto of meubels. Ook voor loonbeslag moet de bank eerst naar de rechter.

Als iemand na gedwongen verkoop een restschuld heeft, moet de bank toch eerste naar de rechter. De uitspraak van de raad volgt op een procedure die is aangespannen door de deurwaarders GGN en de Rabobank zelf.

Volgens het Financiële Dagblad kan de uitspraak van de Hoge Raad gevolgen hebben voor de Nederlandse hypotheekmarkt. Als het innen van restschulden moeilijker wordt, zou het voor banken lastiger kunnen zijn om Nederlandse hypotheken door te verkopen aan financiële partijen of anderszins geld aan te trekken om de leningen te financieren.

Op dit moment zijn er in Nederland ongeveer 800 huizenbezitters met een hypotheek die hoger is van de waarde van de woning. Zolang er niet wordt verhuisd, is er voor de meesten niets aan de hand. Het aantal wanbetalers is nog altijd relatief laag, maar stijgt vanwege de oplopende werkloosheid wel hard. Het BKR schat dat bijna 80 duizend huishoudens een betalingsachterstand hebben op hun hypotheek.

Probleem niet bij alle banken

Het lijkt erop dat de Rabobank vager was in de hypotheekakte ten aanzien van hoe restschulden te innen dan andere banken. Zo stelt ING in de krant geen problemen te ondervinden bij het innen van de restschuld.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu