« Terug naar het overzicht

Provisieverbod leidt tot lagere kosten hypotheekadvies

Geplaatst op: 23 januari 2013

De Hypotheekshop verwacht dat het afsluiten van een hypotheek, door de invoering van het provisieverbod, vanaf dit jaar flink goedkoper wordt. Doordat provisie niet meer in de rente wordt verwerkt valt deze voor consumenten lager uit. Ook de marktwerking heeft een drukkend effect op de advieskosten.

Algemeen directeur van De Hypotheekshop: “Het afschaffen van provisies heeft er toe geleid dat banken de rentetarieven naar beneden hebben bijgesteld, doordat de provisie eruit is gehaald. Dit levert een aanzienlijk voordeel op voor de consument; wat kan oplopen tot soms tot wel honderden euro’s. Daarnaast verwachten wij ook dat de prijs van advies door de marktwerking zal dalen. Consumenten kijken kritischer naar de werkzaamheden van de adviseur en betalen niet meer klakkeloos de ‘gratis’ advieskosten. Staar je echter niet blind op de hoogte van de advieskosten, maar kies voor kwalitatief, onafhankelijk advies. Dat kan een hoop geld schelen.”

Het verbod op provisie betekent voor de consument een verandering in het adviestraject. Consumentenprogramma Kassa besteedde afgelopen zaterdag aandacht aan deze veranderingen en schetste wat de gevolgen hiervan zijn voor huizenkopers, ook De Hypotheekshop was hierbij te gast. De belangrijkste conclusies uit de aflevering van Kassa zijn:

Het provisieverbod is in het voordeel van de consument; hij ziet nu precies hoeveel hij betaalt voor een hypotheek(advies).

De prijzen voor een advies lopen sterk uiteen, de kwaliteit echter ook.

Zowel Kassa als de AFM beamen dat een goed advies door de complexiteit van het product noodzakelijk is en blijft.

De Hypotheekfabriek

De Hypotheekfabriek merkt nu al de eerste effecten van de marktwerking op de advieskosten en we zien dat de consument zich langzaam gaat realiseren dat er voor advies en bemiddeling betaald dient te worden. Er melden zich consumenten aan die direct al aangeven dat ze het voorwerk zelf al gedaan hebben en dus weten wat ze willen. Dit is ten opzichte van de voorgaande jaren dus duidelijk anders, aldus een woordvoerder van De Hypotheekfabriek. Voor het provisieverbod zijn intrede deed, gingen in de orientatiefase en het keuzemoment, eerst diverse adviesgesprekken bij verschillende partijen vooraf en we zien nu een toename van gerichte advisering doordat de consument niet de rekening van meerdere adviesgesprekken wilt betalen.

Hierdoor zien wij een duidelijke toename van consumenten die doelgericht handelen. Ook op het verzekeringsvlak zien wij deze verschuiving. Met name consumenten die een overlijdensrisicoverzekering willen afsluiten, blijken zich naast de premie ook veel meer te verdiepen in de bemiddelingskosten en de voorwaarden van de verzekering. Ook hier nemen wij een verschuiving waar van consuementen die zich goed hebben voorbereid. Dit alles zorgt voor snellere procedures en een voordeliger prijsbeleid. Zo heeft u bij De Hypotheekfabriek al een overlijdensrisicoverzekering , een maandlastbeschermer of een arbeidsongeschiktheidsverzekering waar u slechts 149 euro bemiddelingsvergoeding voor betaald.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu