« Terug naar het overzicht

Provisieverbod heeft hypotheekadviseur hard geraakt

Geplaatst op: 11 november 2014

Het provisieverbod heeft het voor consumenten niet per se eenvoudiger gemaakt, maar tot dusver blijven consumenten niet massaal weg bij advies. Het provisieverbod is waar het nu staat samen te vatten met ‘so far, so good’, aldus AFM bestuurslid Theodor Kockelkoren.“Onze indruk is dat in elk geval de kwaliteit van de advisering niet naar beneden is gegaan sinds de introductie van het provisieverbod. Onze voorzichtige eerste indruk is dat mogelijk de kwaliteit van de advisering in de eerste periode na het provisieverbod licht verbeterd is.”

Hypotheekadviseurs zijn het hards getroffen door het provisieverbod. Kockelkoren: “De gemiddelde huizenkoper betaalde vroeger makkelijk 4.000 euro, tegenwoordig ligt dat veelal tussen de 1.500 en 2.500 euro. Bij zo’n 200.000 hypotheken per jaar is dit een besparing van 400 miljoen euro per jaar.”

Beloon zelfraadzaamheid

De toezichthouder schat in dat zo’n kwart van de mensen gebruik maakt van de mogelijkheid om tegen een aantrekkelijke advieskorting zelf een stukje van het adviestraject te verzorgen. Bijvoorbeeld door het aanleveren van de juiste stukken voor een adviesgesprek of het digitaliseren van de schoenendoos met polisbladen. De toezichthouder heeft niet de indruk dat de kwaliteit of keuzemogelijkheden in de productcategorieën hypotheken, levensverzekeringen en AOV door het provisieverbod zijn afgenomen.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu