« Terug naar het overzicht

Provisieverbod door eerste kamer

Geplaatst op: 13 december 2012

Het provisieverbod is dinsdag door de Eerste Kamer gekomen. Dit doordat de Kamer de Wijzigingswet financiële markten 2013 als hamerstuk afdeed.

De Eerste Kamer plaatste tijdens het overleg eerder over de Wijzigingswet weinig tot geen vraagtekens bij het provisieverbod. Meer aandacht was er voor de kennis- en ervaringstoets die verplicht wordt voor klanten van directe aanbieders bij meer ingewikkelde producten en de beroepseed voor medewerkers van financiële dienstverleners. Minister Dijsselbloem reageerde door de laatste voorlopig uit te stellen. De kennis- en ervaringstoets komt er wel. De PvdA vroeg zich af of het niet beter zou zijn de consument van deze producten te verplichten advies in te winnen. Dijsselbloem houdt een dergelijke adviesplicht echter af.

Hiermee word bevestigd dat het provisieverbod vanaf 1 januari 2013 zijn intreden gaat nemen en dat de consument middels factuur gaat afrekenen met de dienstverlener. De provisievergoeding die verspreidt over de looptijd van een financieel product werd verrekend komt hiermee te vervallen.

Of de consument hier vrolijk van wordt valt nog te bezien aangezien de advies en bemiddelingsvergoedingen nogal kunnen oplopen.

Met uitzondering van De Hypotheekfabriek die slechts 999 euro rekent voor het gehele hypotheektraject, worden bedragen genoemd van 1.750 tot meer dan 4.000 euro. Wees dus kritisch en weeg van te voren af wat en waarvoor u gaat betalen voordat u een handtekening onder een opdrachtbevestiging zet.

 

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu