« Terug naar het overzicht

OVFD: “Huiseigenaar zit vanaf 2013 voorgoed vast aan geldverstrekker”

Geplaatst op: 15 oktober 2012

“Het is heel goed mogelijk dat miljoenen huiseigenaren met een bestaande hypotheek na 1 januari 2013 voorgoed vastzitten bij hun huidige geldverstrekker.” Dit schrijft de organisatie voor financieel dienstverleners in een brief aan de informateurs Kamp en Bos. Volgens de OvFD zorgen de voorgestelde maatregelen in de ‘Wet herziening fiscale behandeling van de eigen woning’ voor een verdere stagnering op de woningmarkt.

Het voorstel om ‘nieuwe leningen’ vanaf 2013 alleen voor aftrek in aanmerking te laten komen als deze annuïtair en volledig worden afgelost, heeft met name voor koopstarters negatieve gevolgen. Ook het voorstel om de loan-to-value ratio vanaf 2013 in zes gelijke stappen te verlagen van 106 naar 100 procent treft vooral deze groep. Voor bestaande leningen geldt een eerbiedigende werking, maar de OvFD vreest dat huiseigenaren met een bestaande hypotheek vast komen te zitten bij hun huidige geldverstrekker. Zij kunnen met behoud van hypotheekrenteaftrek ook na 2013 weliswaar overstappen naar een andere geldverstrekker, maar voor aanbieders zal dit niet aantrekkelijk zijn. De vraag is zelfs of aanbieders straks überhaupt nog overstapmogelijkheden bieden, aldus de OvFD. “Dit probleem kan worden ondervangen door een forfaitair annuïtaire hypotheek, waarbij de fiscus voor de toegestane aftrek uitgaat van een fictieve aflossing gedurende dertig jaar via een annuïtair schema. Koopstarters worden dan niet gedwongen tot een specifieke productvorm (annuïteitenhypotheek) en de meeste bestaande producten kunnen dan gewoon blijven bestaan.”

Volgens de OvFD verdient het de voorkeur dat de woningmarkt integraal wordt hervormd. “Wonen 4.0 (het plan van Vereniging Eigen Huis, Woonbond, Aedes en de makelaarsorganisaties) pakt op een constructieve manier de problemen op de woningmarkt aan. De OvFD is dan ook van mening dat deze coherente aanpak inzet van een volgend kabinet zou moeten zijn.”

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu