« Terug naar het overzicht

Onwetendheid over overwaarde

Geplaatst op: 21 maart 2014

Meer dan de helft van de huizenbezitters heeft nog nooit gekeken of een lagere hypotheekrente mogelijk is. Met name huiseigenaren van wie de woning meer waard is dan de hypotheek die erop rust, zouden geld kunnen besparen.

Dat blijkt uit onderzoek onder Nederlandse huizenbezitters. Opvallend is dat meer dan de helft van de woningbezitters ook geen actie wil ondernemen om een kostenbesparing te realiseren.

Tegelijkertijd weet bijna driekwart van de huizenbezitters niet dat ze een lagere rente kunnen krijgen wanneer hun huis meer waard is dan de hypotheek. En dat terwijl veel Nederlandse huizenbezitters een huis met overwaarde heeft.

Mensen die wel naar hun hypotheekrente kijken doen dit vooral aan het einde van de rentevaste periode. Maar ook huizenbezitters die tussentijds hun hypotheek oversluiten kunnen geld besparen met een lagere rente. Hierbij is het belangrijk om eerst inzicht te krijgen in de oversluitkosten (notaris-, taxatie- en advieskosten en eventuele boeterente)”, aldus De Hypotheekfabriek. De Hypotheekfabriek adviseert mensen om met hun financieel adviseur of een onafhankelijk adviseur van ons, te berekenen hoe lang het duurt voordat ze deze kosten terug verdiend hebben met de lagere maandlasten.

Ook voor huizenbezitters waarbij hun huis minder waard is dan hun hypotheek, is het aan te raden om kritisch naar hun hypotheekrente te kijken, stelt De Hypotheekfabriek. Bij de meeste hypotheekverstrekkers mogen mensen per jaar 10% boetevrij aflossen van het oorspronkelijke hypotheekbedrag. Hierdoor kan de hypotheeklening lager worden dan de waarde van het huis en komt ook deze groep in aanmerking voor een lagere rente. Uit onderzoek blijkt dat een kwart hier toe bereid is.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu