« Terug naar het overzicht

Notarissen kunnen meer concurreren

Geplaatst op: 19 november 2012

Notarissen mogen voortaan klanten potentiële klanten rechtstreeks benaderen, ze hoeven geen ‘objectieve reclame’ meer te maken èn ze mogen sinds onder de kostprijs werken. Tot voor kort was dit verboden.

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) is blij dat de Koninklijke Notariële Beroepsorganisaties (KNB) deze regels heeft veranderd. De NMa verwacht dat de concurrentie tussen notarissen zal toenemen, waardoor consumenten een betere prijs en kwaliteit krijgen. Eerder had de NMa er op gewezen dat regels in het notariaat de concurrentie mogelijk belemmeren.

Lagere prijzen?

De KNB zelf verwacht niet dat de tarieven van notarissen zullen dalen gezien de huidige financiële situatie. Ook dalen de tarieven van de notaris al enkele jaren op rij, zoals blijkt uit cijfers van het CBS. De KNB denkt dat de bodem is bereikt.

De tarieven van notarissen zijn ruim tien jaar geleden vrijgegeven. Sindsdien kunnen notarissen met elkaar concurreren, en zijn er vergelijkingssites op internet om de goedkoopste notaris te vinden.

De Hypotheekfabriek

Ondertussen zijn er financieel adviesbedrijven zoals De Hypotheekfabriek die ver onder de kostprijs van menig bank, verzekeraar en tussenpersoon werken.

“De reden dat wij dit kunnen ligt in het feit dat er heel efficiënt en gericht wordt geïnventariseerd en de meeste van onze klanten weten exact wat ze willen. Dit maakt langdurige procedures vaak overbodig.” Dit vloeit voort naar notarissen die dossiers panklaar aangeleverd krijgen en daardoor een lager tarief kunnen hanteren.

Uiteraard gaat dit niet voor elke consument op, en zal de prijs van de dienstverlening afhankelijk zijn van de gevraagde expertise en bewerkelijkheid.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu