« Terug naar het overzicht

Notarissen gaan concurreren

Geplaatst op: 20 november 2012

Notarissen mogen voortaan klanten potentiele klanten rechtstreeks benaderen, ze hoeven geen objectieve reclame meer te maken en ze mogen sinds onder de kostprijs werken. Tot voor kort was dit verboden.

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) is blij dat de Koninklijke Notariële Beroepsorganisaties (KNB) deze regels heeft veranderd. De NMa verwacht dat de concurrentie tussen notarissen zal toenemen, waardoor consumenten een betere prijs en kwaliteit krijgen. Eerder had de NMa er op gewezen dat regels in het notariaat de concurrentie mogelijk belemmeren.

Lagere prijzen?

De KNB zelf verwacht niet dat de tarieven van notarissen zullen dalen gezien de huidige financiële situatie. Ook dalen de tarieven van de notaris al enkele jaren op rij, zoals blijkt uit cijfers van het CBS. De KNB denkt dat de bodem is bereikt.

De tarieven van notarissen zijn ruim tien jaar geleden vrijgegeven. Sindsdien kunnen notarissen met elkaar concurreren, en zijn er vergelijkingssites op internet om de goedkoopste notaris te vinden.

 

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu