« Terug naar het overzicht

Niet handig om aflossingsvrij te verbieden

Geplaatst op: 24 mei 2018

De risico’s van aflossingsvrije hypotheken moeten niet worden overdreven, het is geen giftig product, stelt hoogleraar vastgoedeconomie Dirk Brounen. Hij pleit ervoor dat aflossingsvrij deel blijft uitmaken van het hypotheekaanbod.

Brounen stelt dat aflossingsvrij om maximaal te profiteren van hypotheekrenteaftrek weliswaar riskant is gebleken, maar dat maakt het volgens hem niet tot een giftig product. “Het is niet zo dat een hele generatie nu failliet gaat dankzij de aflossingsvrije hypotheek.”
Niet echt een risico
Volgens Brounen is het alleen oppassen geblazen als een aflossingsvrije hypotheek afloopt als mensen in de zestig zijn en de waarde van de hypotheek hoger is dan de woningwaarde. “Daar zijn natuurlijk niet zoveel gevallen van. Als je in Nederland dertig jaar lang in een huis hebt gewoond, heb je overwaarde. Er is dus niet echt een risico, niet voor de hypotheekaanbieder en niet voor de klant”, stelt hij.
Aanvulling op inkomen
De Tilburgse hoogleraar pleit voor een hypotheekvorm die het makkelijker maakt voor ouderen hun eigen huis aan te passen om er langer in te kunnen wonen. Dat is de wens van de overheid, stelt hij, maar het moet wel ergens van betaald worden. “Ik ken veel mensen die willen bijdragen, maar geld in het eigen huis hebben zitten. Ik denk dat het dan niet handig is om mensen te verbieden om aflossingsvrij te lenen. In heel veel gevallen kan dat juist een mooie oplossing zijn als aanvulling op het inkomen.”
Voor huiseigenaren met overwaarde Brounen oppert een hypotheek waarbij je maximaal de helft van de woningwaarde kan lenen. Het hypotheekbedrag zou in delen uitgekeerd kunnen worden of direct in één keer aflossingsvrij. “Ik heb geen voorkeur voor het een of het ander, maar ik denk wel dat we dit type product nodig gaan hebben in de toekomst”, aldus Brounen.
De Hypotheekfabriek merkt dat er veel vraag blijft naar aflossingsvrije hypotheken. Daarbij zijn mensen zich wel bewust van het feit dat het ooit terug betaalt dient te worden.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu