« Terug naar het overzicht

Niet de bedoeling van NHG om problemen te veroorzaken

Geplaatst op: 18 maart 2014

Huiseigenaren die door de nieuwe beheernormen voor Nationale Hypotheek Garantie in de problemen komen, kunnen zich melden bij het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW). Dat zei directeur Karel Schiffer maandagavond in de Radarstudio.

Consumentenprogramma Radar besteedde aandacht aan de nieuwe en ruimere beheercriteria die gelden voor eerder afgesloten hypotheken. Hierdoor komen huiseigenaren minder snel in aanmerking voor kwijtschelding van hun restschuld, bijvoorbeeld in geval van echtscheiding. Steeds vaker stelt het WEW dat een van de twee ex-partners de woonlasten wel kan ophoesten.

Dienst

Volgens directeur Karel Schiffer wordt consumenten juist een dienst bewezen met de ruimere beheernormen. “Veel mensen willen graag in de woning blijven wonen, maar op basis van de acceptatienormen kon dat niet.  De oplossing lag in aangepaste normen waarin we meer kijken naar de werkelijke lasten en inkomsten van mensen zodat ze hun lening kunnen voortzetten.”

Voorbeelden

Presentatrice Antoinette Hertsenberg toonde Schiffer voorbeelden van gescheiden mensen die door de nieuwe normen een veel te groot deel van hun inkomen kwijt zijn aan woonlasten. “Zij willen helemaal niet in de woning blijven. Zij willen verkopen en een beroep doen op kwijtschelding van de restschuld. Daar is de NHG toch ook voor?”, vroeg zij zich af. Schiffer beloofde in de studio nogmaals naar deze gevallen te kijken. “Ik wil twijfelgevallen oproepen om contact met ons of de geldverstrekker op te nemen. Het is niet de bedoeling van de NHG om mensen in de problemen te brengen.”

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu