« Terug naar het overzicht

NIBUD: Strengere inkomenseisen 2015

Geplaatst op: 18 november 2014

De inkomenseisen voor een hypotheek zullen volgend jaar strenger zijn. Huiseigenaren die een hypotheek afsluiten kunnen daardoor minder lenen. Zo kan iemand met een inkomen van vijftigduizend euro bij een gelijkblijvende rentestand van 3,5% volgend jaar ongeveer vijftienduizend euro minder lenen.

Dit blijkt uit berekeningen van het Nibud. Een koper met een inkomen van dertigduizend euro kan bijna tienduizend euro minder lenen en bij een jaarinkomen van zeventigduizend wordt de maximale hypotheek bijna dertigduizend euro lager. Bij een gelijkblijvende rente van 5% zijn de verschillen veel kleiner.

Dalende rente

Het Nibud heeft ook de gevolgen van een dalende rente berekend. In dat geval stijgt het maximaal te lenen bedrag. Wie dertigduizend euro verdient kan volgend jaar, bij een rente van 3,25%, ruim tweeduizend euro meer lenen dan dit jaar bij een rente van 4,25%. Bij een lagere rente is immers in principe een hogere maximaal leenbedrag verantwoord. Aan de andere kant kan er bij een lagere rente minder hypotheekrente worden afgetrokken.

Maximale leensom

Vanaf 1 januari 2015 mag er nog slechts 103% van de woningwaarde gefinancierd worden. Dit betekend dat de koper in veel gevallen een deel van de financieringskosten zelf zal moete betalen. Het is dus van groot belang om de financieringskosten zo laag mogelijk te houden.

De Hypotheekfabriek

Wij hanteren een vast laag tarief van € 999,-  en dit blijft voor 2015 onveranderd. Hierdoor blijft de inleg van eigen (spaar) geld beperkt tot een minimum terwijl de consument bij onze concurrenten vaak € 2.000,- of meer moeten betalen voor de hypotheekbemiddeling.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu