« Terug naar het overzicht

NHG houdt mensen gevangen in eigen huis

Geplaatst op: 6 november 2012

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) maakt het voor circa een miljoen huizenbezitters praktisch onmogelijk om nog te verhuizen. Iemand die volgend jaar verhuist mag zijn spaar- of aflossingsvrije hypotheek met NHG niet meenemen naar een volgende woning. In plaats daarvan moet hij verplicht annuïtair gaan aflossen. Doet hij dit niet en zet hij de oude hypotheek voort, dan vervalt de NHG-garantie. Dat zou betekenen dat mensen die nu een NHG-hypotheek hebben en gaan verhuizen, tot honderden euro’s per maand duurder uit zijn voor hun nieuwe woning. 

“Dit is in strijd met de eerdere toezegging dat bestaande hypotheekcontracten op dit punt ongemoeid worden gelaten. De Hypotheekfabriek vindt dat de overheid zich hiermee hoogst onbetrouwbaar toont en roept de Tweede Kamer op om de NHG-maatregel, die op 1 januari 2013 ingaat, terug te draaien. De Hypotheekfabriekis fel tegenstander van ongelijke behandeling van nieuwe en bestaande hypotheken. Dit geeft een tweedeling in de consumentenmarkt en blokkeert daarmee de doorstroming.”

De circa 1 miljoen huishoudens die een spaar- of aflossingsvrije hypotheek met NHG-garantie hebben, krijgen bij een verhuizing met deze aflossingsverplichting te maken. Sinds het begin van de crisis wordt ongeveer 80% van de nieuwe hypotheken met NHG-garantie afgesloten.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu