« Terug naar het overzicht

Nederlandse hypotheekrente 1 procentpunt hoger dan bij buren

Geplaatst op: 15 februari 2013

De Nederlandse hypotheekrente ligt gemiddeld een procentpunt hoger dan in de omringende landen.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) dat donderdag werd gepubliceerd.

Volgens het CPB is die hogere rente onder meer te wijten aan afgenomen concurrentie doordat buitenlandse partijen de markt hebben verlaten of minder actief zijn sinds de crisis.

Andere mogelijke verklaringen voor de hogere rente zijn capaciteitsrestricties omdat Nederlandse banken mogelijk in sterkere mate dan buitenlandse banken hun hefboom aan het verlagen zijn.

Risico’s

Ook toegenomen risico’s op de Nederlandse hypotheekmarkt als gevolg van dalende huizenprijzen en tegenvallende economische conjuncturele ontwikkelingen kunnen een oorzaak zijn.

Het CPB het deed onderzoek op verzoek van minister Stef Blok (Wonen) en baseerde zich op gegevens van de Europese Centrale Bank.

VEH

De Vereniging Eigen Huis pleitte afgelopen week nog voor een verlaging van de hypotheekrente. Volgens de VEH berekenen Nederlandse banken de afgelopen jaren steeds meer rente voor hun hypotheken in vergelijking met de rente die ze zelf betalen op de leningen.

Volgens de VEH is deze ‘overwinst’ inmiddels opgelopen tot 1,3 procentpunt. De vereniging is ervan overtuigd dat deze hoge rente te maken heeft met de afgenomen concurrentie, doordat drie van de vier grote banken in Nederland inmiddels staatssteun genieten.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu