« Terug naar het overzicht

Nederlanders minder vaak op vakantie

Geplaatst op: 8 januari 2013

Nederlanders zullen dit jaar minder vaak op vakantie gaan.

Het aantal binnenlandse vakanties blijft min of meer gelijk, maar voor het buitenland zal er sprake zijn van een daling.

Deze verwachting spreekt NBTC-NIPO Research uit op basis van grootschalig onderzoek waarvan de resultaten dinsdag op de Vakantiebeurs worden gepresenteerd. Uit het representatieve onderzoek blijkt dat zo’n 73 procent van de Nederlanders dit jaar op vakantie wil.

Daling

Vergeleken met vorig jaar is dat een daling van 5 procentpunt. Een groeiend aandeel van de vakantiegangers denkt ook minder vaak te gaan dan anders. Zowel in het binnenland als buitenland zullen ze minder besteden.

Ondanks de economische crisis is vakantie nog altijd belangrijk voor de Nederlandse consument. Maar ze letten meer dan in voorgaande jaren op de uitgaven. Ze zullen daarom minder vaak gaan, dichter bij huis blijven, korter gaan en minder geld uitgeven, aldus NBTC-NIPO.

Aanbieders van vakanties spelen hier op in met aanbiedingen en vroegboekkortingen. Met de verwachte prijsacties zal de daling van het aantal vakanties nog beperkt blijven. NBTC-NIPO denkt dat het aantal vakanties naar het buitenland daarom licht zal dalen met 1 tot 3 procent.

Verre reizen

Vooral verre reizen zullen minder in trek zijn. Vorig jaar ondernamen Nederlanders 18,6 miljoen vakanties naar het buitenland. Volgens het onderzoeksbureau zal dit voor 2013 uitkomen op 18 tot 18,4 miljoen vakanties. Het aantal vakanties in eigen land blijft stabiel op 18,1 miljoen.

In totaal gaven Nederlanders vorig jaar voor 15,7 miljard euro uit aan vakanties. De bestedingen aan binnenlandse vakanties lagen op bijna 2,9 miljard euro, die voor buitenlandse reizen kwamen uit op zo’n 12,9 miljard euro.

Op vakantie door strategische bezuinigingen

Een woordvoerder van De Hypotheekfabriek is van mening dat door goed te informeren er veel bespaard kan worden op en door  het oversluiten van de hypotheek. Bij oversluiten van de hypotheek is het van belang om goed te orrienteren naar de voordeligste aanbieders en de kosten van het advies en de bemiddeling nu het provisieverbod zijn intrede heeft gedaan.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu