« Terug naar het overzicht

Nederlander lost massaal af

Geplaatst op: 30 december 2013

Nederlandse huizenbezitters hebben het afgelopen jaar voor miljarden euro’s extra aan hypotheekschulden afgelost. Dat melden de grootbanken ABN Amro, Rabobank en ING.  

Alle banken hebben het afgelopen jaar laten weten dat zij de aflossingen op hypotheken fors hebben zien toenemen. Ingegeven door de angst onder water te staan met de hypotheek of omdat een spaarrekening nauwelijks nog wat oplevert en de verruimde schenkings- en aflosmogelijkheden, hebben huishoudens vooral in de laatste maanden van het jaar fors afgelost.

Zo meldt ABN Amro dat tot eind september €1,46 miljard extra is afbetaald, een stijging van 33% ten opzichte van 2012. Die extra aflossingen zijn gelijk aan 1% van de totale hypotheekportefeuille van ABN. Het gemiddelde aflosbedrag is €10.000.

Bij marktleider Rabobank werd tot eind oktober zelfs ruim 60% meer extra afgelost op woningschuld dan in dezelfde periode vorig jaar, ofwel enkele honderden miljoen meer. In november 2013 is 44% meer afgelost dan in november 2012. De bedragen die klanten aflossen variëren van €100 tot 100.000.

ING zag in de eerste acht maanden het volume aan tussentijdse aflossingen met 34% stijgen. De forse aflossingen vormen ook een van de hoofdredenen waarom het met de particuliere consumptie niet zo wil vlotten: we geven geen geld uit in de winkels maar repareren onze ’schuldenbalans’.

 

 

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu