« Terug naar het overzicht

De NEDERLANDER en zijn financiën

Geplaatst op: 23 november 2013

Twee op de vijf consumenten kunnen minimaal zes maanden in hun levensonderhoud blijven voorzien bij verlies van hun voornaamste inkomensbron. Een op de tien zou in deze situatie nog geen maand in het eigen levensonderhoud kunnen voorzien.

Nederlanders ‘managen hun geld’ zorgvuldig

Nederlanders houden hun financiën nauwlettend in de gaten. Een ruime meerderheid let op hoeveel geld hij of zij uitgeeft, doet geen uitgaven die hij of zij niet kan betalen, koopt niet op afbetaling en betaalt zijn of haar rekeningen op tijd. Wel heeft twee vijfde van de consumenten in het afgelopen jaar weleens een betalingsherinnering ontvangen en probeert circa 40% zijn uitgaven te beperken. Ondanks de zorgvuldige omgang met de huishoudfinanciën komt rood staan bij de bank toch regelmatig voor. Ongeveer de helft van de consumenten staat wel eens rood waarvan een deel zelfs regelmatig.

Een potje voor onvoorziene uitgaven op de korte termijn

Driekwart van de Nederlanders geeft aan bij financiële beslissingen rekening te houden met de toekomst. Dit vertaalt zich in de eerste plaats in budgetteren ten behoeve van de kortere termijn: de helft van de consumenten probeert zich aan het budget te houden voor specifieke doelen, zoals dagelijkse boodschappen of vakanties. Ook spaart een ruime meerderheid van de Nederlanders, hoewel dit meestal niet met een specifiek doel is.

Helft Nederlanders vergelijkt altijd verschillende aanbieders bij aanschaf financieel product

Bij de aanschaf van financiële producten zoals een hypotheek,  vergelijkt ongeveer de helft van de consumenten producten van verschillende aanbieders. Slechts 6% doet dit helemaal niet. Over het algemeen schakelt men een financieel adviseur in, 16% doet dit niet. Ruim een derde controleert regelmatig of zijn financiële producten nog bij zijn situatie passen. Overstappen naar een andere aanbieder met een beter aanbod doen consumenten niet snel maar kan wel interessant zijn.

 

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu