« Terug naar het overzicht

Nederland had waanzinnig hypotheeksysteem

Geplaatst op: 14 januari 2013

De schuldencrisis is nog verre van voorbij. Dat zegt de hoofdeconoom van Citigroup, in een interview met het Financieel Dagblad. Het kan best zijn dat er ook moet worden afgeschreven op Nederlandse hypotheken, zo meent hij. Nederland heeft “het meest waanzinnige systeem van hypotheekfinanciering gehad in het universum”.

“Wat betreft de economische argumenten zal het reduceren van de hypotheekschuld ook moeilijk te weerstaan zijn. Nu al staan 800.000 huishoudens onder water met hun hypotheek. Als de prijzen nog eens met 20% dalen, zijn dat er een miljoen”.

“Dat je een dertigjarige aflossingsvrije hypotheek kon nemen met volledige renteaftrek, en tegen je marginale belastingtarief, terwijl je op een aparte spaarrekening belastingvrij geld spaart om de hoofdsom af te lossen, is een dubbele aftrekbaarheid. Dat is huishoudens vragen om zich vol te stoppen met schuld. Het is crimineel, zeker bij hypotheken voor huishoudens. Want die zijn in veel gevallen juist voor mensen die bij wijze van spreken net hun tien vingers kunnen tellen.”

De hypotheekfabriek

Dit zijn nogal uitspraken die de hoofdeconoom doet, aldus een woordvoerder van De Hypotheekfabriek. Met name de uitlatingen over het niveau van consumenten die teveel geleend zouden hebben gaat wel wat ver. Natuurlijk zijn veel consumenten een te hoge lening aangegaan maar deze werden wel door geldverstrekkers gefaciliteerd.

Het afboeken van hypotheken bij schrijnende gevallen van overfinanciering zoals de laatste dagen in diverse artikelen geopperd word, gaat volgens de woordvoerder van De Hypotheekfabriek  compleet voorbij aan die consumenten die zich wel keurig aan de regels hebben willen houden en keurig betaalden. Ook deze groep van oppassende consumenten worden momenteel geconfronteerd met waardevermindering van hun koopwoningen en het “onder water staan van de woning.”

Worden deze hypotheken dan ook deels kwijtgescholden? Dit word een lange rij voor het saneringsloket.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu