« Terug naar het overzicht

Het moment om een huis te kopen?

Geplaatst op: 1 oktober 2013

De huizenprijzen zijn sinds 2008 met ongeveer 20 procent gedaald en de hypotheek rente lag deze zomer op het laagste niveau sinds 2006.

Woningkopers kunnen nu nog van de relatief lage huizenprijzen profiteren. Maar de huizenprijzen zullen op termijn gaan stijgen.

Hypotheekrentes kunnen weer omhoog gaan

De rente op staatsleningen is vorige maand al wereldwijd opgelopen gezien de verwachting dat de Centrale Bank in de Verenigde Staten de kredietkraan langzaam maar zeker gaat dichtdraaien. Deze ontwikkeling kan zich in Nederland in stijgende hypotheekrentes gaan vertalen. De ervaring leert dat hogere hypotheekrentes met een vertraging van circa drie maanden ook tot hogere spaarrentes leiden.

Voor starters is dit dan ook een goede tijd om een woningaankoop te overwegen. „Dat geldt tevens voor doorstromers die al jaren met verhuisplannen rondlopen”, benadrukt een woordvoerder van De Hypotheekfabriek.

Oversluiten

Het einde van de historisch lage rente biedt eveneens kansen aan woningeigenaren zonder verhuisplannen. Zij kunnen hun hypotheek nu nog voordelig oversluiten. Dat is zinvol als de oversluitkosten binnen een redelijke termijn zijn terug te verdienen.

Bij de huidige lage rente is het inderdaad de moeite waard om te bekijken of oversluiten loont,  Maar voor een grote groep huiseigenaren is  het momenteel geen optie om  over te sluiten omdat hun woningwaarde fors is gedaald en de leennormen van de banken strenger zijn geworden.

Advieskosten bij aankoop woning

Sinds dit jaar moeten klanten bovendien zelf betalen voor het financieel advies krijgen. Voorheen waren deze kosten versleuteld in de hypotheeklasten. Hoewel inmiddels duidelijk zou moeten zijn wat hypotheekadvies kost, worstelen veel consumenten en banken met de nieuwe regels. „Wanneer je naar de Rabobank stapt, weet je dat je een Rabobank-hypotheek krijgt. Ik snap dat klanten dan zeggen: waarom moet ik voor dat advies betalen?” aldus een woordvoerder van De Hypotheekfabriek.

Op het eerste gezicht rekenen banken gemiddeld 1874 euro aan advieskosten bij afsluiting van een hypotheek, terwijl adviesketens zoals De Hypotheker en De Hypotheekshop circa 2776 euro in rekening brengen.

Maar volgens De Hypotheker moeten consumenten niet alleen naar de advieskosten kijken. Ze dienen ook te letten op de hoogte van de hypotheekrente en de kosten van de overlijdensrisicoverzekering. „Dan blijkt dat zij bij banken vaak honderden tot duizenden euro’s duurder uit zijn.”

De hypotheekfabriek

De hypotheekfabriek biedt een transparant en vooral voordelig alternatief. Wij helpen de consument bij het maken van de juiste keuze in de wirwar van banken en verzekeraars waarbij u dezelfde hypotheek, dezelfde verzekeringen en voorwaarden krijgt aangeboden. Het grote verschil is dat consumenten op voorhand exact weten wat de kosten bedragen. De consument betaald slechts € 999,- voor de complete financiële dienstverlening. Onze klanten hoeven zich geen zorgen te maken over bijkomende kosten voor verzekeringen want die zitten standaard in het vaste tarief.

Klantenbeoordeling

Onze klanten zijn uitermate tevreden over ons concept en de prijsstelling en plaatsen massaal recensies op vergelijkingssites als independer.nl en advieskeuze.nl aldus een woordvoerder van De Hypotheekfabriek.

 

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu