« Terug naar het overzicht

Minder lenen bij lage hypotheekrente

Geplaatst op: 30 april 2015

Een hypotheek afsluiten of oversluiten wordt vanaf 1 juli weer iets moeilijker. De hypotheeknormen worden namelijk aangescherpt waardoor u minder kunt lenen bij een lage hypotheekrente.

De lage hypotheekrente zorgt op dit moment voor een opleving van de woningmarkt. Ook huizenbezitters kunnen profiteren van de lage hypotheekrente door de hypotheek over te sluiten en de hypotheekrente opnieuw vast te leggen.

Niet alleen is een hypotheek goedkoper geworden, met een lage hypotheekrente kan ook meer geleend worden. De maximale hypotheek wordt namelijk deels berekent op basis van de maandlasten. Die zijn bij een nieuwe hypotheek een stuk lager.

Maximale hypotheek per 1 juli 2015

Een lage hypotheekrente gecombineerd met een hogere maximale hypotheek kan bij sommige huizenbezitters tot overkreditering leiden. Daarom worden de hypotheeknormen aangescherpt.

Vanaf 1 juli 2015 gaan banken met hogere rekenrente werken dan de werkelijke renet waardoor huizenbezitters minder kunnen lenen dan nu bij een lagere hypotheekrente.

NHG-grens omlaag

De lagere leencapaciteit bij een lage hypotheekrente is niet de enige aanscherping op 1 juli 2015. Ook de NHG-grens wordt verlaagd van € 265.000,- naar € 245.000,- Dit betekent dat voor een hypotheeksom boven deze grens geen hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie kan worden afgesloten.

Hypotheek onder huidige normen

Een aanscherping van de hypotheeknormen wordt vaak direct gevoeld.

  • Bij de aankoop van een nieuwe woning moet meer eigen geld ingelegd worden.
  • Bij oversluiten zal de nieuwe hypotheek vaker niet passen binnen de strengere hypotheeknormen.

Wie nog wil profiteren van de lage hypotheekrente onder de oude hypotheeknormen moet nu actie ondernemen.

 

 

 

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu