« Terug naar het overzicht

Meeverhuizen van de hypotheek is actueel

Geplaatst op: 21 oktober 2022

De hypotheekrente is sinds begin dit jaar drastisch omhoog geschoten. Was er jarenlang sprake van  dalende hypotheekrentes, in minder dan een jaar tijd is er een enorme rentesprong geweest. Dat kan betekenen dat de rente die huiseigenaren hebben vastgezet sterk verschilt van de actuele hypotheekrente. Het nieuwe renteniveau komt misschien hard aan voor wie de lage rentes van pakweg de afgelopen zeven jaar gewend is. De kredietcrisis in 2008 ontketende in Nederland een huizencrisis die in 2013 een dieptepunt bereikte. Vanaf 2013 daalde de hypotheekrente naar de ongekend lage niveaus van 2 en 1 % die we vorig jaar zagen. Vergeleken met het niveau van de hypotheekrente in het recente verleden is de huidige gemiddelde hypotheekrente van 4 % stevig te noemen. Maar kijk je vanuit historisch perspectief, dan is 4 % normaal en misschien zelfs  aan de lage kant.

Met de enorme schommelingen van de afgelopen vijf tot tien jaar is het goed mogelijk dat de hypotheekrente die je als huiseigenaar hebt vastgezet, sterk afwijkt van de actuele marktrente. En dat betekent een verschil in maandlasten als je de hypotheekrente nu opnieuw moet vastzetten. Wij zien momenteel een nieuw fenomeen ontstaan. Het mee verhuizen van hypotheken naar de nieuwe woning neemt voor het eerst sinds jaren toe en ook het verhogen van de bestaande hypotheek met een extra leningdeel voor bijvoorbeeld verbouwen of verduurzamen zien we toenemen.

Verbouw of verduurzamingsplannen?

Laat je goed informeren over de mogelijkheden door een onafhankelijk financieel adviseur.   De adviseurs van De Hypotheekfabriek helpen je graag.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu