« Terug naar het overzicht

Meer lenen bij groene woning

Geplaatst op: 5 november 2013

De jaarlijkse inkomenscriteria in de regeling hypothecair krediet worden per 1 januari 2014 aangepast. Tevens komt er een afwijkingsmogelijkheid voor energie neutrale woningen en woningverbeteringen waardoor de leencapaciteit verruimd wordt.

Dat schrijven minister Dijsselbloem (Financiën) en minister Blok (Wonen en Rijksdienst) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. De jaarlijkse inkomenscriteria worden aangepast op advies van het Nibud en de branche.

Voor energie neutrale woningen mag van de standaard inkomenscriteria (Loan-to-Income (LTI) ratio) in Nederlands “lening naar inkomen” worden afgeweken tot een maximumbedrag van 13.500 euro. Deze verruiming sluit aan bij ontwikkelingen in de woningbouw, waar steeds vaker hoge energiebesparing wordt gerealiseerd. Hierdoor is de energienota nihil.

Op verzoek van de Tweede Kamer is het voor noodzakelijke woningverbetering, waaronder ook funderingsherstel, mogelijk af te wijken van de hoogte van de hypotheek ten opzichte van de woningwaarde (Loan-to-value (LTV) ratio) in Nederlands “lening naar woningwaarde”.

Deze afwijkingsmogelijkheid geldt voor gevallen waarin het risico op een restschuld voor de consument wordt ondervangen door gemeentelijke regelingen voor noodzakelijke woningverbetering. Dit zal vooral van belang zijn voor consumenten waarbij de waarde van de woning ongeveer gelijk is aan of onder het bedrag ligt van het in het verleden afgesloten hypothecair krediet.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu