« Terug naar het overzicht

‘Meer huurwoningen middeninkomens’

Geplaatst op: 31 oktober 2012

Er zijn mogelijkheden om tijdelijk meer sociale huurwoningen voor middeninkomens te bouwen zonder dat toestemming van Brussel vereist is. 

Dat is de uitkomst van overleg met de Europese Commissie, schrijft minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Europese regels schrijven voor dat huishoudens met een inkomen boven de 34 duizend euro maar beperkt in aanmerking komen voor een sociale huurwoning.

Corporaties mogen slechts tien procent van de vrijgekomen woningen toewijzen aan deze huishoudens. Anders zou volgens Brussel sprake zijn van oneerlijke concurrentie ten opzichte van marktpartijen. Hierdoor vallen veel middeninkomens tussen wal en schip.

De PvdA wilde dat Spies ging onderhandelen met Brussel om te kijken of er toch niet meer ruimte is om woningen voor de middeninkomens te bouwen. Die lijkt er te zijn. De Europese Commissie heeft haar voorwaarden versoepeld, schrijft de bewindsvrouw. Daardoor is het mogelijk om tijdelijk meer sociale woningen aan middeninkomens toe te wijzen.

Het voorstel is om niet tien, maar twintig procent van de woningen toe te wijzen aan huishoudens die meer dan 34 duizend euro verdienen.

Overigens moet tien procent daarvan naar huishoudens gaan die maximaal 38 duizend euro verdienen. Achteraf kan Brussel nog wel toetsen of geen sprake is van oneerlijke concurrentie.

Het is aan het volgende kabinet om hierover een besluit te nemen, aldus Spies.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu