« Terug naar het overzicht

‘Meer gemeenten in de fout met bepaling WOZ-waarde’

Geplaatst op: 9 maart 2013

Zeventig gemeenten zijn vorig jaar onder verscherpt toezicht geplaatst omdat ze te grote fouten maakten bij het vaststellen van de WOZ-waarde.

Dat is twee keer zoveel als in de jaren daarvoor, zegt de Waarderingskamer.

Dat meer gemeenten in de fout gaan, komt door de toenemende werkdruk, zegt een toezichthouder op de WOZ bij de Waarderingskamer.

Gemeenten moeten volgens hem steeds meer werk verzetten met minder mensen en minder geld. Hierdoor worden onder meer bezwaarschriften te laat beantwoord en fouten gemaakt met taxaties.

Crisis

Mede door de economische crisis worden huizen moeilijker verkoopbaar en dat zorgt ervoor dat mensen sneller vinden dat de gemeente de waarde van hun woning te hoog inschat. Voor taxateurs is het ook moeilijk de waarde in te schatten omdat minder huizen worden verkocht en er dus weinig vergelijkingsmateriaal is.

Adviesbureaus die helpen bij het bezwaar maken tegen de waardebepaling zouden de laatste jaren als paddestoelen uit de grond schieten.

Ombudsman

De hoogte van onder meer de inkomstenbelasting en de waterschapslasten is afhankelijk van de geschatte waarde van het huis.

Vorige maand meldde de Nationale ombudsman dat de helft van de mensen die bezwaar maakt uiteindelijk in het gelijk wordt gesteld. Gemeenten zouden de waarde vaak te hoog inschatten. Wel waarschuwde de ombudsman dat alle bezwaarprocedures veel geld kosten.

© 2024 - De Hypotheekfabriek - Realisatie & hosting: Esselink.nu